Osbük 11. Genel Kurulu

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Taksim Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin, "11 yılda yapılan uğraşıların 11 günde elimizden çıkması istendi. Biz tabii buna müsaade etmeyiz " dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de katıldığı Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Genel Kurulu, Rixos Otel'de gerçekleştirildi.

Yıldız, buradaki konuşmasında, Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin değerlendirmesini, "çevre ve ağaç hassasiyeti nedeniyle tepkilerini demokratik bir şekilde sunan kardeşlerini tenzih ederek" yaptığını söyledi.

Organize sanayicilerin iş yerleri için büyük emek harcadıklarına işaret eden Yıldız, "O yüzden bir demokratik tepkiyi de ben sizden beklerim. Etrafı kırıp dökenlerin iş yerlerinizle alakalı fizibiliteleri etkilememesine, mutlaka bununla alakalı söylemlerinize itina göstermek gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.

Bu tepkilerin demokratik yolla ve her zamanki üslupla dile getirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Onların kırıp dökmelerinin bizim işletmelerimize mani olmamalarını özellikle dillendirmemiz gerekiyor. Çünkü çok fazla emek harcandı. 11 yıldan beri yapılan uğraşıların 11 günde elimizden çıkması istendi. Biz tabii buna müsaade etmeyiz. Ama hep beraber gelişiyoruz, hep beraber büyüyoruz."

-"Teklifleri değerlendirebiliriz"

OSBÜK'ün daha önce enerji sektörüyle alakalı bazı talepleri olduğunu ve Bakanlığının bunların incelemesini tamamladığını belirten Yıldız, OSBÜK'ün "nükleer güç santrallerine ortak olmak" istediğini anlattı. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun önü açıldı. Yaklaşık 2 ila 2,2 milyar dolarlık, yüzde 10 hisseye karşılık gelecek bir pay olabilir. Daha fazla pay olabilir. Yeni yönetimimiz bunu mutlaka değerlendirecektir. Biz buna hazır olduğumuzu söylüyoruz. Varsa teklifleri bu manada değerlendirebiliriz. Toplantı sonrasında da bu konuda bir araya gelebiliriz."

OSBÜK'ün doğal gaza ilişkin talepleri bulunduğunu da ifade eden Yıldız, Bakanlık olarak buna da hazır olduklarını söylediklerini, özel sektörün taleplerini devam ettirdiğini ama OSBÜK'ün bunu bir müddet daha düşüneceğini söylediğini aktardı.

-"Sayaç değişimi için para ödemeyeceksiniz"

Yıldız, enerji sektöründe sanayicilere yönelik katkılara özellikle devam ettirdiklerini vurguladı. Sayaç değişimiyle alakalı bir kanun çıkarıldığını ve buna ilişkin yönetmeliğin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlandığını anlatan Yıldız, "Siz, sayaç değişimiyle alakalı bundan sonra para ödemeyeceksiniz" diye konuştu.

-"Bunu nasıl yaptığımızı özellikle soruyorlar"

Türkiye'de ucuz elektrik temini konusunda yüzde 15'e kadar indirim alan sanayicilerin ve organize sanayi bölgelerinin bulunduğuna işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin son 1 ayda geldiği nokta, Avrupa Birliği ülkelerin sanayide kullandığı en ucuz elektriği kullanan ilk 6 ülke arasında bulunmasıdır. Aldığı artı indirimlerle beraber Türkiye, AB üyesi ülkeler arasında en ucuz elektriği kullanan ilk 3 ülke arasına girmiştir. Bu önemli bir kalem. Biz doğal gazı, petrolün bir çoğunu ithal ediyor olmamıza rağmen, böyle bir noktayı yerli kaynaklarımızla harmanlayarak, su, rüzgar gibi enerji kaynaklarımızla bir araya getirerek böyle bir seviyeyi yakaladık. Avrupa'ya gittiğimizde toplantılarda bunu nasıl yaptığımızı özellikle soruyorlar."

Yıldız, Türkiye'nin demir çelik sektörünün hurda ihtiyacını yerli kaynaklardan temin etmeyi ve ithalatı kesmeyi, böylece cari açığa yönelik olumsuz etkiyi bertaraf etmeyi hedeflediğini bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile