Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın danışmanlığında tıÜüarihi kaynaklar taranarak gerçeğe daha yakın bir tasarımı uygulamaya geçiren Osmangazi Belediyesi, 'alp' tanımına uygun yeni bir heykel yaptırdı. Heykeltraş Eray Okkan tarafından yapılan heykelde Osman Gazi, sağ elinde ileriye doğru uzanan mızrak, sol elinde kılıcı atı ve kendisi zırhlı olarak tasvir edildi. Yaklaşık 6,5 metre yüksekliğindeki heykel, çelik konstrüksiyon olarak fiber malzemeden yapıldı.
Şehreküstü Meydanı'nda 'yaşlı bir bilge' şeklinde gösterilen Osman Gazi heykelinin yerine dikilen yeni heykel dözenlenen törenle açıldı. Törene Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Mehtar Takımı'nın konseri ve Kılıç Kalkan ekibinin gösterileri ile renklenen törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi ilçesinin yıllarca simgesi olan Şehreküstü Meydanı'ndaki Osman Gazi heykelinin gerçeği yansıtıp yansıtmaması noktasında geçtiğimiz dönem birtakım görüş ve öneriler olduğunu hatırlattı. Dündar, dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın, Osman Gazi'nin gerçekte bir 'alp' olduğunu söylemesi üzerine hızlı ve zırhlı bir atı ve kılıcı olan savaşçı bir Osman Gazi heykeli yapıldığını dile getirdi. Cübbesi ve bir elinde kitap ile tasvir edilen Osman Gazi heykelinin ise kaldırılarak belediye binasının önüne konulduğunu belirten Dündar, o heykelin de bilge bir Osman Gazi tasvir ettiği için önemli olduğunu ifade etti.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, şöyle konuştu: "Bir şehre, bir ülkeye, bir millete, bir devlete adını veren, bir cihan imparatorluğu kuran Osman Gazi'nin heykelinin açılış töreninde biraraya geldik. Aslında bu vesile ile Osman Gazi'yi bir kez daha anmak, onun sağlam temeller üzerine kurarak 6 asırdan fazla dünyaya insanlığı, medeniyeti, fazileti en güzel şekilde yansıttığı cihan imparatorluğunun bize miras bıraktığı bu vatanı, bugün biz nereye taşıyacağız, onun muhasebesini yapmak zorundayız."
Hasta olduğu için törene katılamayan Prof. Dr. Halil İnalcık'ın gönderdiği hitabe ise Prof. Dr. Yusuf Oğuzoglu tarafından okundu.
HEYKELİN ÖZELLİKLERİ
Heykelin toplam yüksekliği ve uzunluğu 5, genişliği ise 1,5 metre. Osmangazi heykelinin kompozisyonu 13. yüzyıl kostüm araştırmaları, Metropolitan Müzesi ve İstanbul Harbiye Askeri Müzesi incelemeleri ve Prof. Halil İnalcık tarafından verilen direktifler doğrultusunda alperen görünümünde yapıldı.
Heykelin miğfer formu İstanbul Harbiye Müzesi'nde Orhan Gazi'ye ait olduğu bilinen miğferden yola çıkılarak dizayn edildi. Osman Gazi'nin yüzünün formu, Orta Asya Türk tiplemesinden yola çıkarak betimlendi. Osman Gazi'nin vasiyeti olan kendinden sonraki kişiye bir at zırhı, bir zırh, bir mızrak ve bir kılıç bıraktığı bilinmektedir. Bu nedenle Osmangazi'nin zırhı tel zırhlı olarak imal edildi. Osman Gazi tamamen savaşçı, akıncı görünümünde, belinde büyük bir demir toka, kılıç, bir at üzerinde mağrur, güçlü ifadesiyle tasvir edildi. At da zırhlı olarak tasarlandı. Heykel fiber karbon sistemle yapıldı.
Osman Gazi heykeli açıldı
Bursa'nın Osmangazi ilçesi Şehreküstü meydanındaki Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin heykeli yenilenerek hizmete açıldı.