Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Osman Hamdi Bey'in eserlerini Türkiye'ye taşıyor. Program kapsamında Nevşehir'e gelen Osman Hamdi Bey'in eserleri 15 Ekim 2010 tarihine kadar Güzel Sanatlar Sergi Salonu'nda sergilenecek.
Türk Kültür ve Sanat Tarihinde önemli bir yere sahip olan, Türk Resminde ilk kez figürlü kompozisyon kullanan ünlü ressam, arkeolog, aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile İstanbul Arkeoloji Müzesi kurucusu olan Osman Hamdi Bey'in başlıca eserlerinin reprodüksiyonları, Nevşehir Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergileniyor. 15 Ekim 2010 tarihine kadar sanatseverlerin gezebileceği sergide, aralarında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde bulunan 'Silah Taciri' ile Pera Müzesi'nde bulunan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' gibi ünlü tablolar ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin zengin koleksiyonundan 23 eser bulunuyor.
OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?
1842 yılında İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur. Arkeolog ve ressam olan Hamdi Bey, eserlerinde Türk Mimarisini, çinili panolarını, duvarlar, halılar, süslemeli objeler, örtüler, kandiller, rahleler, türbe mekanları, hat levhaları, aile portreleri, insan figürlerini kullanmıştır. Osmanlı kadınının iç ve dış mekanlarındaki yaşayışını resmetmiş, doğu-batı, inanç-aşk, yaşam-ölüm gibi ikilemlerin izini sürmüştür. Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi; müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey, 21. yüzyılın son döneminde, sanat ve kültür alanında yenileşme ve batılılaşma akımının öncüsü olmuştur. Osman Hamdi Bey'in ressam yönünü ortaya koyan bu sergilerde halkın onu daha yakından tanıması amaçlanıyor.
Osman Hamdi Bey Sergisi Nevşehir'de
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Osman Hamdi Bey'in eserlerini Türkiye'ye taşıyor