Osmancık'ta 'Kkka' Konferansı

Çorum Hitit Üniversitesi Ömer Derindere Osmancık Meslek Yüksekokulu tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Salur ve Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Zekeriya Lek, konuşmacı olarak katıldı. KKKA hastalığının sinevizyon gösterisi ile anlatıldığı konferansta hastalığın bulaşması, etkileri ve alınması gereken tedbirler ile hastalıkla mücadele yolları anlatıldı. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Salur, kene ısırması durumunda kenenin ağız kısmı koparılmadan
çıkarılması gerektiğini söyledi. Salur, "Eğer yapışkan bir kene vücuda yapışmışsa, kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle doğrudan düz olarak döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra iyotlu antiseptik (tentürdiyot) sürülmelidir. Çıplak elle keneye temas edilmemeli, eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara
veya ateş kullanarak keneler uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddeler, kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır" dedi.
Sağlık Yüksekokulu Öğretim görevlisi Zekeriya Lek de, Çorum'da 2010 yılında Kırım Kongo Ateşi Hastalığı nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, Türkiye genelinde önceki yıllara ait Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının bulunduğu bölgeler ile istatistiksel bilgileri sinevizyon eşliğindeki sunumla anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile