Vali Ahmet Hamdi Nayir, Şeyh Edebali Üniversitesi Osmaneli Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen çalıştayda, Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda önemli değerlerin tanıtılmasında kendilerine ayrı bir görev yüklediğinin ifade ederek, bugüne kadar önemli çalışmaların yapıldığını ancak henüz sonuca ulaşılamadığını söyledi.
Hem valilik olarak hem de yerel yönetimler olarak Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteği ile bölgenin kalkınması için önemli kaynak teşkil edecek çalışmalar yapıldığını anlatan Vali Nayir, şöyle konuştu:
"Osman Gazi'ye yapılan vasiyetler hepimizin kulağında. 'Oğul sabretmesini bil. Vaktinden önce çiçek açmaz' düsturuyla biraz daha sabredelim dedik. Artık çiçek açmasının vaktinin geldiğine inanıyoruz. Yapılan çalışmanın sonuç verdiği döneme girdiğimize inanıyorum. Turizm şirketleri ile yaptığımız çalışmalar bize heyecan verdi. Özellikle Osmaneli ilçemizin bu tarihi kimliği, kent dokusundaki tahrip edilmemiş durumu bize hep ümit verdi. Bu çalışmaların lokomotifini Osmaneli ilçemiz oluşturacak. Buradaki güzel başarılar il genelinde güzel bir örnek teşkil edecek. Bir işi yapmamız gerekiyorsa mutlaka akademisyenlerden istifa etmemiz lazım. Bu konuda belediyemiz de çok gayret içerisinde ve 9 üniversite ile işbirliği içerisinde."
Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan da gittikçe yalnızlığa itilen insanın modern dünyada sevgi, şefkat hanesini oluşturmakla mükellef bir medeniyetin temsilcileri olduklarını belirterek, "Henüz böyle şehirlerimizin kurtulma ümidi varken bunu kurtarmak için elinde imkân olan herkesin mutlaka elinden geleni yapması gerekiyor. Şehirler vardır insanın ruhunu cendereye sokar, biz onlara medeniyetten nasibini almamış şehirler diyoruz. Şehirler vardır insana enginlik katar, hayatın anlamını kazandırır. Bizim geleneğimiz bu şehirleri bize hatırlatıyor" dedi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Nazmi Ekren de çalıştayın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ise ilçenin bugüne kadar hakettiği değeri yeterince bulamadığını, üniversitelerle işbirliği içerisinde Osmaneli'yi bir taraftan sanayileştirirken, diğer taraftan da turizmde öne çıkartıp yaşam kalitesini arttırmak suretiyle hem bölgenin hem de ülkenin bir değeri yapmayı hedeflediklerini ifade etti.
İTÜ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşen Akpınar'ın proje hakkında bilgi verdiği çalıştaya Devlet eski Bakanı Mehmet Yazıcı, Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım ile Marmara, Yeditepe, Maltepe, İstanbul Gelişim, İstanbul Aydın ve Şeyh Edebali Üniversitesinden akademisyenler katıldı.
'Osmaneli Doğal Kaynak Ve Değerlerinden Nasıl Yararlanılmalı?' Çalıştayı
Osmaneli ilçesinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) ve Osmaneli Belediyesi ortaklığında TÜBİTAK destekli "Osmaneli doğal kaynak ve değerlerinden nasıl yararlanılmalı?" çalıştayı düzenlendi.