Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentte bir otelde düzenlediği proje tanıtım toplantısında, Bursa'nın köklü tarihini anlatmak, canlandırmak ve gerçek ihtişamıyla gözler önüne sermek için 4 yıldır çalıştıklarını söyledi.
Dünyada 30 panoramik müze bulunduğunu belirten Dündar, yaklaşık 100 yıldır var olan bu yapılardan en önemlilerinin, Osmanlı-Rus Savaşı'nı anlatan "Kırım Savaşı", "Waterloo Savaşı", "Napolyon'un Moskova Savaşı", "Plevne Müdafaası" ile "Mesdag" müzeleri olduğunu bildirdi.
Dündar, dünyanın ilk tam panoramik müzesinin, İstanbul'daki "Fetih 1453" olduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu:
"Panorama Bursa 1326, dünyadaki ikinci tam panoramik müze olacak. Müze, belediyemiz tarafından Ebu İshak Tarih ve Kültür Parkı'nda 2 bin 500 metrekare alanda kurulacak. Eskiz çalışmaları yapılan müzenin ana teması, Bursa'nın fetih günü olacak. 6 Nisan 1326'daki fetih anı tüm canlılığıyla resmedilecek. Panoramik müze, 360 derece dairesel döndüğü için referans noktası olarak Saltanat Kapı'yı belirledik. Fethi gerçekleştiren Orhan Bey'in fetih anındaki durumu da burada ayrıntılı olarak tasvir edilecek. Bursa'nın varoluşunun simgesi durumundaki değerlerimiz de manevi anlamlarına uygun olarak kullanılacak. İnşallah 3 yıl sonra Bursa, kalıcı ve kendine çok yakışacak tarihi müzeye kavuşmuş olacak."
-Cihan devletine uzanan süreç 16 tabloda yansıtılacak-
Çalışmaya, Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın da katkıda bulunacağını dile getiren Dündar, yapımı için 20 milyon lira harcanacak müzede, Cilimboz deresi, Pınarbaş suyu, Gökdere gibi kentin önemli alanlarının da tasvir edileceğini anlattı.
Müzede yer alacak 16 tabloda, beylikten cihan devletine uzanan sürecin yansıtılacağını vurgulayan Dündar, şunları kaydetti:
"Bursa'da kabri bulunan padişahların dönemlerine ait eserler ve bilgiler, tablolarla anlatılacak. Bal mumu heykelleri, müzeye ayrı bir renk ve canlılık katacak. Bursa panoramasına koyacağımız bazı figürlerle de dönemin ekonomik ve sosyal hayatıyla ilgili çağrışımlar yaptıracağız. Manevi mirası ayakta tutan Şeyh Edebali, Emir Sultan, Geyikli Baba, Somuncu Baba gibi şahsiyetlerin sözleri, felsefeleri ve öğütleri müzemizde yer alacak. Tüm bu fotoğraflar birleştiğinde, yani fetih anı, Osmanlı'nın maddi ve manevi gücü, 1326'da Bursa, o dönemde halkın yaşayışı gibi birbirini tamamlayan ayrıntılar sayesinde her gün gördüğümüz ve iç içe yaşadığımız eserlerin ne anlam taşıdığı üzerine kalıcı bir hafıza oluşacak."
Muhabir: Büşra Nur Özcan
Yayıncı: Sedat Gök
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar
Osmanlı Devleti'nin beylikten cihan devletine geçiş süreci, Bursa'da kurulacak "Panorama Bursa 1326" adlı tam panoramik müzede üç boyutlu olarak anlatılacak.