Bursa'da, tarihi hanlar bölgesinin en özgün yapılarından biri olan Geyve Han'ın yüzyıllık yalnızlığı, Osmangazi Belediyesi'nin yapıya el atmasıyla son buldu. Tarihi hanı restore ettiren belediye, ayrıca Geyve Han'la ilgili bir de kitap bastırdı.
15. yüzyılda Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Camii'ne gelir getirmesi maksadıyla yaptırılan Geyve Han'ın tüm çatı, duvar ve saçakları orijinaline uygun bir şekilde yenilendi. Lonca Hanı olarak da bilinen Geyve Han'ın yaklaşık 100 yıl önce kapatılan batı kapısı da Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla yeniden açıldı. Bu sayede yapının Cumhuriyet Caddesi ile bağlantısı sağlanarak han canlandı. Osmangazi Belediyesi, şimdi de tarihi yapının tarihi, kültürel ve sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyan özel bir yayını Bursalılarla buluşturdu.
Ömer Faruk Dinçel tarafından hazırlanan Geyve Han kitabı onlarca eser arasındaki yerini aldı. Kitapta Geyve Han'ın tarihçesi ve şimdi haliyle ilgili bilgilerin yanı sıra Yorgancılar Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Sipahi Çarşısı'na da yer verildi.
Geyve Han'da gerçekleşen kitap tanıtımı toplantısına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, BESOB Başkanı Arif Tak ile çok sayıda esnaf katıldı. Dündar, ''Vatandaşlarımızın tarihi mekanları iyi tanıması gerekir. Yerli ve yabancı turislerin Bursa'mıza getirmiş olduğu ekonomik hareketi bu yaz daha net bir şekilde gördük. Tarihi mirası sahiplenme çalışmaları turizmi canlandırdı. Bursa bu yıl turizm açısından geçmiş yıllara nazaran çok iyi bir noktaya gelmiş ve tarihindeki en iyi sezonu geçirmiştir" dedi.
Dündar, daha sonra Geyve Han'a yıllarını vermiş esnafa plaket takdim etti.
Osmangazi'den Geyve Han Kitabı
Bursa'da, tarihi hanlar bölgesinin en özgün yapılarından biri olan Geyve Han'ın yüzyıllık yalnızlığı, Osmangazi Belediyesi'nin yapıya el atmasıyla son buldu