Osmaniye’de Demir Çelik Raporu Hazırlandı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) Doğrudan Destek Programı kapsamında hazırlanan Osmaniye-İskenderun Demir-Çelik Sanayisindeki Sektörel Kümelenmesi Raporu tanıtım toplantısı düzenlendi.

Raporun, DOĞAKA, Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği ve Tosçelik organizasyonu ile hazırlandığı bildirildi.

OGİAD 'da düzenlenen toplantıda konuşan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, raporun Osmaniye 'de demir-çelik tabanlı yeni bir sanayileşme bilincinin ve hamlesinin kök salmasına, yatırımcıların uygun yatırım alanlarına yönelmesine ve bölgede sanayinin gelişerek işsizliğin azalmasına katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Serdengeçti, “Bölgemizin lider bölge olması için AR-GE 'ye, innovasyon ve teknolojiye yatırım yapması, araştırma kapasitesinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple de proje yapma kapasitesini arttırma çabası içerisindeyiz. Bu anlamda teknik destekler veriyoruz. DOĞAKA, Doğrudan Faaliyet Desteği ile kurumların stratejik araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destek olmaktadır. Ajansımızın bu desteği ile OGİAD 'ın hazırlamış olduğu bu rapor Osmaniye ilinde mevcut demir-çelik kümelenmesi ile ilgili ekonomik potansiyeli ortaya koyarak bu potansiyele dayalı olarak gerçekleştirilebilecek yatırım konuları için yol göstermektedir. Ayrıca rapor, demir-çelik sektörünün sorunlarını ve çözüm yollarını ortaya koymaktadır. ' dedi.

Demir-çelik ürünlerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dayanıklı tüketim malları ve yatırım malları endüstrilerinin ana girdisi durumunda olduğunu belirten Serdengeçti, 'Bu nedenle bir ülkenin yassı çelik üretim düzeyi, o ülkedeki refahın ve gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Osmaniye – İskenderun Bölgesinde 2005 yılında yaklaşık 4,2 milyon ton sıvı çelik kapasitesi ile sadece 4 firma faaliyete bulunurken 2012 yılı sonunda tamamlanacak olan yatırımlar ile üretici firma sayısı 9 'a, toplam sıvı çelik kapasitesi ise 3.7 kat artarak 15,6 milyon tona çıkacaktır. Bölgemiz enerjiden demir-çelik sektörüne özellikle son 5 yılda yakaladığı yatırım cazibesi ile çok yakında Türkiye 'deki sayılı sanayi merkezlerinden bir haline gelecektir.” şeklinde konuştu.

Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Mahmut Keten ise işadamlarının ufkunu açmak ve onlara yeni iş alanları oluşturmak adına faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Keten, “Bundan sonra da işadamlarımızın alt yapılarını genişletme adına faaliyet içerisinde olacağız. Bu çalışma raporunda DOĞAKA 'ya alt yapı desteğinden dolayı, Tosçelik Tesisleri Müdürü Ahmet Taşkın 'a da çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu raporda hedefimiz demir-çelik sektörünün kümelenmesini sağlamak ve ortak hedef ve çalışmalara katkıda bulunmaktır.” dedi.

Toplantıya katılan DOĞAKA Yönetim Kurulu üyesi Arif Taşkaya ise projenin olmadığı yerde sağlam temellerin atılamayacağını söyledi. Osmaniye 'nin artık projeleri ile adından bahsettirmeye başladığını kaydeden Taşkaya bunda sivil toplum kuruluşlarının büyük pay sahibi olduğunu ifade etti.

Proje uzmanı Tosçelik Üretim Tesisleri Müdürü Ahmet Taşkın ise hazırlanan Osmaniye-İskenderun Demir-Çelik Sanayisindeki Sektörel Kümelenmesi raporu ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile