Osmaniye'de 'Hocali Soykirimi Ve Türkiye Azerbaycan Iliskileri' Konferansi

Osmaniye'de 'Hocali Soykirimi Ve Türkiye Azerbaycan Iliskileri' Konferansi

Azerbaycan’da 30 yil önce gerçeklestirilen ve modern zamanlarin en büyük insanlik trajedilerinden biri olan Hocali Soykirimi ve kurbanlarini anma vesilesiyle Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) tarafindan “30. Yilinda Hocali Soykirimi ve Türkiye Azerbaycan Iliskileri” baslikli konferans düzenledi.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi kulüplerinden Türk Dünyasi Arastirma Kulübü tarafindan organize edilen konferans saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

OKÜ Mimarlik Tasarim ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Meyser Kaya ile Mimarlik Tasarim ve Güzel Sanatlar Fakültesi Arastirma Görevlisi Ahmet Korkmaz, müzik dinletisi sunulmasinin ardindan konferans protokol konusmalariyla devam etti.

Konferansin açilis konusmasini yapan OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Azerbaycan-Türkiye iki devlet tek millet parolasiyla baktigimiz, çok köklü kültürel baglari olan iki ülkedir. Geçmisten gelen bu bagliliklarimiz ekonomik, kültürel ve siyasal birçok alanda, özellikle bugünlerde en yüksek düzeyde devam ediyor. Insallah bu birligimiz, beraberligimiz, kardesligimiz her zaman daim olsun. Tarihi birçok olayda oldugu gibi Hocali Soykirimi da gösteriyor ki, Türk topluluklari, Türk halklari zayif olduklari anda böylesi vahim hadiselere maruz kalabiliyorlar. O nedenle bizlerin karsisindaki tek imkân, tek çare her zaman güçlü olmaktir. Devletimiz, devletlerimiz, sahip olduklari potansiyel ile birlikte bu güçlerini daim kilacaklar ve bir daha böylesi aci olaylarin yasanmasina asla müsaade etmeyecektir” diye konustu.

Azerbaycan Ankara Büyükelçiligi Baskatibi Elkhan Zeynalov ise, “Azerbaycan’in bu kanli tarihinin teyit edilmesinde her zaman Türk halki bizim yanimizda oldu. Biz tek millet, tek halktik. Zamanin kesmekesliginde ayrildik ama derdimiz her zaman bir oldu, birbirimizi düsünüyoruz ve bu hayata devam ediyoruz. Cumhurbaskanlarimiz Recep Tayyip Erdogan ve Haydar Aliyev sayesinde birligimiz daha da güçlendi, daha da kuvvetlendi. Azerbaycan 44 günlük bir savasla isgal edilmis topraklari azat etti. Bu isgalden azatlik olma savasinda Azerbaycan’in yaninda omuz omuza vererek Türk halki, Türk Devleti, Türk Devlet rehberleri daima bizim yanimizda oldu. Bu yüzden ülkemizin halki her birinize tesekkürlerini bildirir” dedi.

Konusmalarin ardindan Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi Dr. Ögretim Üyesi Marziye Memmedli, “30. Yilinda Hocali Soykirimi ve Türkiye Azerbaycan Iliskileri” baslikli sunum yapti. Sunumunda Azerbaycan Türkiye kardesliginin Karabag’da sevinç yasattigina deginen Memmedli, “Bölgedeki son gelismeler neticesinde diplomatik iliskiler baslayacaktir. Ama sunu söylemek lazim, biz beraber yasayacagiz. Biz toprak bütünlügümüzü koruruz, hiçbir zaman bir karis topragimizi vermeyiz. Geçmisimizi de asla unutturmayiz. Bizim kanimiz ayni, dilimiz ayni, kardes kardesten ayrilamaz, bizi ayiramazlar nitekim bunu yapamadilar, yapamazlar da” ifadelerini kullandi.

15 Temmuz Sehitler Amfisi’nde düzenlenen konferansa OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’un yani sira Osmaniye Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Hulisi Akkus, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç ve Prof. Dr. Coskun Özalp, Rektör Danismani Doç. Dr. Ceyhun Yükselir, Genel Sekreter Recep Sen, Fakülte Dekanlari, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri ile Meslek Yüksekokulu Müdürleri, kamu kurumlarinin temsilcileri ile sivil toplum kurulusu temsilcileri, idari personeli ile çok sayida ögrenci katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile