Osmaniye'de Susam Hasadi Basladi

Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde bu yil 8 bin dekar ekilen susamda 400 tonun üzerinde rekolte bekleniyor Kadirli Ziraat Odasi Baskani Hanifi Ispir:'Tahinin hammaddesi olan susam, ekmek, pasta, börek, çörek ve simit gibi birçok yiyecekte de kullaniyoruz'.

MENDERES ÖZAT - Türkiye'nin önemli tarimsal üretim merkezlerinden Osmaniye'de, genellikle bugdayin ardindan ikinci ürün olarak ekilen susamin hasadina baslandi.

Kadirli ve Sumbas ilçelerinde bu yil 8 bin dekar alana ekilen susam, hasat edilmesinin ardindan sapiyla 3 hafta kadar güneste bekletildikten sonra sapindan ayrilarak tüketime hazir hale getiriliyor.

Bölgedeki çiftçiler tarafindan ikinci ürün olarak yetistirilen susamda bu yil her iki ilçedeki 8 bin dekarlik ekim alanlarindan 400 tonun üzerinde rekolte bekleniyor.

Osmaniyeli üreticiler, bu yilin kurak geçmesine ragmen susamdan dönüm basina 40-50 kilogram arasi verim aliyor.

Bölgede üretilen susamin yaklasik yüzde 40'i tahin yapilmak üzere hazirlanirken, diger kismi unlu mamuller, hayvan yemi, yag ve kozmetik sanayisinde kullaniliyor.

Kadirli Ziraat Odasi Baskani Hanifi Ispir, AA muhabirine, yörede 'küncü' olarak bilinen ve tahinin hammaddesi olan susamin kiraç topraklarda birinci ürün, ovada ise ikinci ürün olarak ekiminin yapildigini söyledi.

Kadirli ve Sumbas'ta yaklasik 8 bin dekarlik alana susam ekildigini aktaran Ispir, "Tahinin hammaddesi susami, ekmekte, pasta, börek, çörek ve simit gibi birçok yiyeceklerde kullaniliyor. Bu sene fiyati da iyi. Ama son yillarda havalarin kurak gitmesi nedeniyle kiraç topraklarda ekimi azaldi. Insallah havalar düzelir de çiftçilerimiz eskisi gibi ekimini yapar." ifadelerini kullandi.

Kadirli Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Fatin Rüstü Özeser de Kadirli ve Sumbas ilçelerinde yaklasik 8 bin dekarda ekilen susamda bu sezon verimin iyi oldugunu, dekar basina ortalama 40 ile 50 kilogram ürün alindigini dile getirdi.

Özeser, Kadirli ve Sumbas'ta eylül ile kasim aylari arasinda hasadi yapilan susamdan bu yil 400 tonun üzerinde rekolte beklediklerini kaydetti.

Kayasuyu köyünde susam ekimi yapan Emine Göçer ise imece usulüyle hasadi yapilan susamin geleneksel yöntemlerle sofralardaki yerini aldigini belirterek, "Imece usulü sabah veya aksam üzeri serinlikte tek tek topraktan çikariyor, kümeler haline getirdikten sonra ortalama güneste kurumasini bekliyoruz. Küçük çubuklarla çirparak dalindan ayrilmasini sagliyoruz. Eledikten sonra hazir hale getiriyoruz. Bir kismini satarak ihtiyaçlarimizi karsiliyoruz, bir kismini da yil boyunca sofralarimizda tüketiyoruz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile