Osmaniye'de 'Yer Fıstığı Konferansı'

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu, Türkiye'nin yer fıstığında ABD ve Çin kadar potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Osmaniye Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen Yer Fıstığı Konferansı'nda "Yer fıstığı yetiştirme tekniği" konulu konuşma yapan Prof. Arıoğlu, yağlı tohumlar arasında ekonomik bakımdan önemli yere sahip olan yer fıstığının ağır bünyeli topraklar hariç her toprakta kolaylıkla yetişebileceğini belirterek, "Yer fıstığı verim potansiyelimiz oldukça yüksek, yeter ki bilinçli üretim yapalım. Türkiye'nin yer fıstığı üretiminde ABD ve Çin kadar potansiyeli var" dedi.

Katılımcılara, yer fıstığı yetiştiriciliğinde toprağın hazırlanması, ekim, gübreleme, ilaç kullanımı, sulama, hastalıklarla mücadele ve hasat konularında teknik bilgiler veren Arıoğlu, konuşmasının ardından çiftçi ve sanayicilerin sorularını yanıtladı.
Osmaniye Valisi Kerem Al da, yer fıstığı üretimi ve ticaretinde önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de 350 işletmede 3 bin 500 kişinin istihdam edildiğini ve yer fıstığının kent ekonomisine yılda 100 milyon lira gelir sağladığını belirtti.

Yer fıstığının yakın zamana kadar kuru yemiş olarak tüketildiğini, son yıllarda sabundan yemeklik yağa kadar üretiminin çeşitlendirildiğine değinen Vali Al, "Yer fıstığı sektörünün gelişmesi için çiftçiye, sanayiciye, akademisyenlere ve devlete düşen görevler var. Bu sektörün gelişmesi için çalıştaylarımız devam edecek" diye konuştu.

Konferansın ikinci oturumunda ise, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nden Dr. Ferda Seyhan, "Yer fıstığının raf ömrünün belirlenmesi ve kalitesinin iyileştirilmesine yönelik araştırmalar" konulu raporunu sundu.
Konferansa, kuru yemiş sektöründe faaliyet gösteren sanayici ve iş adamları, akademisyenler ve çiftçi temsilcileri katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile