Bereketli topraklarinda üretilen fistigiyla Türkiye’de nam salan Osmaniye’de çiftçilerin fistik mesaisi basladi.
Merkeze bagli Kirmacili köyünde önceden ekilmek üzere ilaçlanan yer fistigi, çiftçiler tarafindan toprakla bulusturuldu. Üretimin ve pazarlamanin büyük bir kisminin Osmaniye’de yapildigi yer fistiginda yaz döneminde yasanmasi muhtemel kuraklik ve satis konusunda endiseli olan çiftçiler, yer fistigina destek bekliyor.
Fistigin yetistirilme sürecini anlatan çiftçi Mustafa Gül (52), "Bu topraklarda kendimi bildim bileli çiftçilikle, toprakla ugrasiyorum. Yaklasik 2001 yilinda tekrardan su pompasi ile su geldi bu bölgeye, o günden bugüne daha genis yapmaktayiz. Fistik ekiminde topragin önce gübrelemesi yapilir, hazirlanir, daha sonra tohumlar kirilir. Tohumlarin hastaliksiz olmasi lazim, tohumlarin ilaçlamasini yapariz. Biz yagmurdan önce hazirligimizi yaptik, toprak kuruyunca ekime basladik. Havali mibzerle ekim yapiliyor yaklasik 10 santim, aralikla ekim yapilir. Tohumun durumuna göre 13, 14, 15 kilo kadar dönüme tohum atilir. Tabii fazla atan da oluyor, tohumun saglam olmasi önemli. Birinci ve ikinci ürün olmak üzere 120 dekar ekecegim. Basladim ekmeye. Tabii hava sartlari, iklim sartlari bunda etkili. Söküm zamani, yagis durumlari, yagisin olmasi zarara ugratabiliyor. Yer fistiginin topraktan çikip tüccara verip, parasini cebine koyana kadar bir garantisi yok. Yani ekimle baslar sikintisi, söküp parasini cebine koyana kadar devam eder. Çereze giden fistiklarda bir kalite var. Bu bölgenin lezzetini hiçbir yer vermiyor" dedi.
Osmaniye'de Yer Fistigi Tohumlari Toprakla Bulustu
Yer fistigi üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden Osmaniye’de birincil ekim yer fistiginda ilk tohumlar toprakla bulustu.