Osmaniye Sigortacılar Derneği Kurucu Başkanı Arslan Açıklaması

Osmaniye Sigortacılar Derneği Kurucu Başkanı Nihat Arslan, gönüllü deprem sigortası yaptıranların sayısının, halkın bilinçlendirilmesiyle artabileceğini söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinci derece deprem bölgesindeki Osmaniye'de, kendi isteğiyle evini sigortalattıranların sayısının oldukça az olduğunu belirtti.

Yeni deprem yasasıyla, yapıların sıkı denetimden geçirileceğine inandığını kaydeden Arslan, şöyle devam etti:

''Deprem yasasıyla birlikte büyük şehirlerde eski yapıların güçlendirildiğini, yenilerinin ise depreme dayanıklı inşa edildiğini gözlemliyorum. Uygulamanın büyük şehirlerin dışında Anadolu şehirlerinde de kararlılıkla uygulanması gerekir. 2011 yılında 38 deprem olmuş 6 bin 371 hasar dosyası açılarak 78 milyon 842 bin 804 TL hasar ödemesi yapılmış. Ülkemizdeki 16 milyon 375 bin 840 konutun yüzde 22.90'ı sigortalı. Osmaniye'de ise 82 bin 670 konuttan yüzde 14'ü sigortalı. Birinci derecede deprem kuşağında yer alan şehrimizde de deprem sigortasına olan ilgi az. Her gün deprem riski ile yaşansa da maalesef deprem sigortası bilinci halkımızı arasında yerleşmemiş. Vatandaşımız genellikle bankadan kredi çekmek veya tapu işlemleri esnasında istendiği için deprem sigortası yaptırıyor. Kendi isteğiyle deprem sigortası yaptıranların sayısını artırmalıyız. Bu da bilinçlendirme ile mümkün. Olası depremlerde konut sigortası yaptırmanın faydalarını halkımız bilmeli.''

Arslan, 100 metre karelik bir konutun yıllık, 150 TL sigorta bedeli olduğunu belirtti.

Kendisi ve çocuklarına ait evi gönüllü olarak depreme karşı sigortalı yaptıran 55 yaşındaki Gaffar Altınsoy, ''300 bin TL verip ev alan, yılda 150 TL deprem sigortasını ihmal etmemeli'' dedi.

Hollanda'da yaşayan kızını ziyarete gittiğinde, insanların bu konudaki duyarlılığına şahit olduğunu kaydeden Altınsoy, Osmaniye'ye geldiğinde hemen deprem sigortası yaptırdığını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile