Tıbbi atıkların sterilizasyonu ile atıkların Avrupa Birliği normlarına uygun bir yöntemle toplanarak imhasının gerçekleştirildiği proje ile tıbbi atıkların insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin önlenmesi, bitki örtüsü, yeraltı ve yüzeysel su alanları ile su rezerv sahalarının, korunması hedefleniyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, çevre ve insan sağlığını tehdit eden ve tehlikeli atık grubunda olan tıbbi atıkların, 2006 yılından itibaren Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinden toplanmaya başlandığını söyledi.
Atıkların katı atık düzenli depolama alanının ayrı bir bölümünde depolanarak bertaraf edildiğini ifade eden yetkililer, 2006 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde yükümlülüğü bulunan kurumlardan, tıbbi atıkların herhangi bir işlem görmeden depolanmasını engelleyecek tedbirlerin alınmasının istendiğini belirtti.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye Cumhuriyeti Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından finanse edilen Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği kapsamında 'Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu Tesisi Projesi' hazırlandı. Yapılan proje ile tıbbi atık sterilizasyon tesisi ve sterilizasyon cihazı projeden sağlanan hibe ve belediyemizin öz kaynakları ile sağlanmıştır. Yaklaşık 1,5 Milyon dolar maliyet ile hazırlanan projenin yüzde 32'si Devlet Planlama Teşkilatı, yüzde 68 'lik kısmı ise Büyükşehir Belediyesi bütçesinden
karşılanmıştır. Kurulan tesis yasal mevzuata uygun olarak lisanslandırma ve diğer izin işlemlerinin ardından 07.05.2009 tarihinden itibaren faaliyete geçmiştir. Tıbbi atıklar ihaleyi alan firma tarafından il genelindeki 400 kurumdan tartılarak alınmaya başlanmıştır"
GAZİANTEP'TEKİ SAĞLIK MERKEZLERİNDEN GÜNLÜK 4 TON TIBBİ ATIK TOPLANIYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri, '2009 yılı sonu itibarı ile tıbbi atıkların Gaziantep'in tüm ilçelerinde toplandığını belirterek, "Günlük ortalama dört ton tıbbi atık topluyoruz. Bu atıklar 25 Hastane, 21 Tıp Merkezi, 9 Diyaliz Merkezi, 128 Sağlık Ocağı, 59 Sağlık Kabini, 14 Poliklinik, 103 Muayenehane, 12 Diş Merkezi, 4 Kadın Doğum Merkezi, 18 Revir, 4 Göz Merkezi ve 5 Laboratuardan toplanarak sterilizasyon tesisine taşınmakta ve burada bertaraf edilmektedir" dedi.
Kurulan tesisin maliyetlerinin fazla olması, sterilizasyon tesisi kapasitesinin yüksek olması gibi nedenlerle, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinin tıbbi atıklarının alınması için çalışma başlattıklarını kaydeden yetkililer, "18.02.2010 tarihinde Gaziantep Büyükşehir ve Osmaniye Belediyeleri arasında yapılan protokol ile tıbbi atıklar Osmaniye ilinden toplanmaya başlamıştır" diye konuştu.
09.07.2010 tarihinde de, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Hatay Çevre Koruma Birliği arasında imzalanan protokol ile Hatay Çevre koruma Birliğine bağlı 49 belediyenin de tıbbi atığı da alındığının vurgulandığı açıklamada, 'Çevre ve halka verilen hizmet kalitesinin arttırılması önceliği ile yola çıkılan proje, tıbbi atıkların insan, hayvan ve bitki popülasyonu üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırma amaçlı çevreci bir proje olduğu' belirtildi.
Osmaniye Ve Hatay'ın Tıbbi Atıkları Da Gaziantep'te Bertaraf Ediliyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olan tıbbi atık yönetimi projesi civar illerin de katılımı ile genişlemeye devam ediyor.