Doktor, hemşire ve sağlık personelinin yer aldığı 15 kişilik grup, yıllık izinlerini Afrika'nın en fakir ve sağlık sorunlarının had safhada olduğu ülkesi Malavi'de sağlık taraması yaparak geçirdi. Osmaniye Sağlıkçılar Derneği (OSAD) ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ile ortaklaşa yürütülen projeye katılan gönüllüler dernek binasında bir toplantı düzenledi. OSAD Başkanı Eczacı Mehmet Gül, şunları söyledi: "Bu sağlık hizmeti Osmaniye'nin ilk uluslar arası organizasyon deneyimidir. Malavi'de geçirdiğimiz on günlük süre içerisinde yaklaşık bir ton ilaç dağıtıldı, 4 bin hasta muayene edildi, 48'ine ise cerrahi operasyon yapıldı. Ekibimiz oinsanların fakirlikleri karşısında kayıtsız kalmayarak harçlıklarını bir araya getirmek sureti ile 215 aileye gıda yardımında bulundu."
Türkiye son yıllarda dünyanın her tarafındaki tabii afet, açlık ve sefalete koştuğunu vurgulayan Gül, "Biz de milletimizin bu değerlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan gönül insanlarının kervanına katılmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bu organizasyon sırasında doktorlarımız Rus misyoner doktorlar tarafından engellenmek istendi. Buna rağmen doktorlarımız çalışmalarını sürdürdü. Ekibimiz, üstün gayret ve fedakârlıkları ile engelleme yapan doktorların büyük beğenisini topladı." dedi.
Gönüllü sağlık ekibi adına konuşan aile hekimi Dr. H. Mehmet Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Malavi'ye vardığımızda arkadaşlarımızle ayrıldık. Ben bir sağlık ocağında çocuklara bakıyordum. Burada en çok alt yapı yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklar ön plandaydı. Özellikle sıtma hastalığı had safhadaydı. O anda bizler ilaçlarını versek de bunu takip edememenin üzüntüsünü yaşadık. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da AIDS hastalığı vardı. İlaç konusunda sıkıntıları olduğunu gördük. Bu anlamda götürdüğümüz ilaçların büyük bir fayda sağladığını düşünüyoruz. Anneler çocuklarını iki yaşına kadar çok iyi bir şekilde emziriyorlar. Bu yaşa kadar olan çocukların gelişimleri çok iyiydi. Fakat sonraki yaşlarda beslenmelerinde geriye doğru gidiş olduğunu gördük. Bizler on günlük süre içerisinde elimizden geldiğince sağlık konusunda ülke insanlarına yardımcı olmaya çalıştık. Ülke olarak çok zor durumdalar. Sadece bizlerin değil bütün dünyanın yardımına ve desteğine ihtiyacı var."