'Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi Sempozyumu' Başladı

Gümüşhane Üniversitesinde (GÜ) düzenlenen ve 2 gün sürecek "Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi Sempozyumu'' başladı.

GÜ Edebiyat Fakültesince, üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Katip Çelebi Salonu'nda düzenlenen sempozyuma, GÜ Rektörü Pof. Dr. İhsan Günaydın'ın yanı sıra Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Demir ile Azerbaycan, İran, Tunus ve Türkiye'deki 24 üniversiteden 71 akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Günaydın, açılışta yaptığı konuşmada, tarihe dönmenin ilkelere dönmek olduğunu ifade ederek, Osmanlı bilim ve düşünc zevkinin, varlığın değişen ve değişmeyen yönleri arasındaki kıymeti, takdire değer bir marifetle bir arada tutabilme özelliğine sahip olmayı başardığını belirterek, sempozyumun çağrısının içte bulunana, içte yaşamaya devam edene bir sesleniş olduğunu ifade etti.

Tarihin önemine işaret eden Günaydın, "Tarih bir anlatı deposu, bir kronoloji, zaman zaman gidilip seyredilecek bir müze olmadığı gibi onun her zaman açık kapıları olsa da kapılarını kuşatıp çerçeveleyen duvarları yoktur" dedi.

GÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kalkışım da Osmanlı döneminde matematik, siyasi düşünce, sosyoloji, psikoloji, bilim, mimari, hukuk, fizik, fıkıh ve tıp alanında birçok bilim adamı yetiştiğini belirterek, "Bilim ve düşünce tarihinde, batıdan, doğudan, kuzeyden ve güneyden alacağımız dersler vardır. M.Ö. 700, M.S. 300 yılları arasında Yunan bilim geleneği 700-1500 yılları arasında yerini İslam bilim geleneğine bırakır. Böylece Osmanlı sahasında çok sayıda şahsiyet yetişmiştir" diye konuştu.

Konuşmalar sonrası, katılımcılar Edebiyat Fakültesince düzenlenen "Osmanlı Bilim Tarihi Sergisi"ni gezdi.
Çeşitli oturumlarla süren sempozyum, yarın yapılacak oturumlarla sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile