Osmanlı Çarıkları İçin Yeni Ustalar Yetiştiriyor

Osmanlı Çarıkları İçin Yeni Ustalar Yetiştiriyor

Afyonkarahisar'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden hayat bulduğu Taş Medrese'de deri ustası Mehmet Kopar tarafından 3 yıldır verilen kursta, Osmanlı çarığı üretimi için yeni ustalar yetiştiriliyor Deri ustası Kopar:'3 yıldır sürdürdüğümüz kursumuz yoğun ilgi görüyor. Şu an usta olan öğrencilerimiz var. Yaptığımız çarıklar birçok sinema filminde kullanıldı. Bunun yanında halk oyunlarında, tiyatro sahnelerinde, ayrıca turizm bölgelerinde yazlık ürün olarak kullanılıyor' Kursiyerlerden Keleş: 'Burada çarık, yemeni, çanta, bileklikler yapıyoruz. Deniz kenarı bir yerde butik açarsam, orada deri ürünleri yapıp satacağım'

CANAN TÜKELAY - Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden hayat bulması amacıyla Afyonkarahisar Belediyesince tarihi Taş Medrese'de açılan kursta, deri ustası Mehmet Kopar tarafından Osmanlı çarığı üretimi için yeni ustalar yetiştiriliyor.

Kahramanmaraş'ta dedelerinden miras kalan dericiliği sürdüren Kopar, mesleğe yeni ustalar kazandırmak için de çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda Afyonkarahisar'da 3 yıldır kurslara katılan Mehmet Kopar, kursiyerlere sanatın inceliklerini öğretiyor.

Deri ustası Kopar, Osmanlı çarıklarını yaşatmaya ve öğretmeye gayret ettiğini söyledi.

Taş Medrese'de açtıkları kurslara yoğun ilgi olduğunu belirten Mehmet Kopar, şöyle devam etti:

"3 yıldır sürdürdüğümüz kursumuz yoğun ilgi görüyor. Devam eden kursumuzda halen 15 kursiyer eğitim görüyor. Şu an usta olan öğrencilerimiz var. Yaptığımız çarıklar birçok sinema filminde kullanıldı. Bunun yanında halk oyunlarında, tiyatro sahnelerinde, ayrıca turizm bölgelerinde yazlık ürün olarak kullanılıyor."

- "Tarihi filmlerden dolayı halkın ilgisi arttı"

Kopar, tarihi Hititlere kadar uzanan, Selçuklu ve Osmanlı ile devam eden çarık, yemeni ve postal gibi deri ürünleri yaptıklarını dile getirerek, "Genellikle tarihi motifleri kullanıyoruz. Çanta, bileklik, kadınların ve gençlerin ilgi duyacağı bozuk para cüzdanı, saat gibi biraz hediyeye uyarlayarak kendi kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Özellikle Osmanlı çarıklarına, tarihi filmlerden dolayı halkın ilgisi arttı. Doğal ve el işi ürünler olması da ilgiyi arttırıyor." dedi.

Yaşlılardan bilgi alarak ve eski kaynakları araştırarak, yöreye has motifleri belirleyip ürünlerde kullandıklarını anlatan Mehmet Kopar, "Eski Afyonkarahisar'a özgü çarıkları yapmaya başladık. Burada Afyonkarahisar yöresine ait kale olsun, haşhaş olsun, bunları deri çantalara işliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Ben bu meslekte dördüncü kuşağım"

Kopar, kullandıkları malzemeleri Isparta'nın Yalvaç ilçesinden temin ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ta kendi tabakhanemizde derileri işliyoruz. Her üründe farklı deri kullanılıyor. Ürüne uygun deriyi temin ediyoruz. Ben bu meslekte dördüncü kuşağım, babamın dedesi yaparmış. Biz aile olarak bu mesleği sürdürüyoruz. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda tanıtım yapıyoruz. Almanya, İngiltere, Fransa, Amerika ve Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok yere gittik. Yabancılar bu sanata bizden daha fazla ilgi gösteriyor."

Kursiyerlerden Latife Keleş de 4 aydır kursa katıldığını anlattı.

Bunun severek yaptığı bir sanat olduğunu aktaran Keleş, "Burada çarık, yemeni, çanta, bileklikler yapıyoruz. Deniz kenarı bir yerde butik açarsam, orada deri ürünleri yapıp satacağım." diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile