Osmanli'da Askerlere Yiyecek Olarak Verildi, Günümüzde Vazgeçilmez Hale Geldi

Osmanli'da Askerlere Yiyecek Olarak Verildi, Günümüzde Vazgeçilmez Hale Geldi

Konya’nin yemek kültüründe geleneksel bir tat haline gelen, Osmanli döneminde askerlere yiyecek olarak verilen yag somunu, "Anadolu’nun pizzasi" olarak vazgeçilmez bir lezzet olarak ilgi görüyor. Lezzetiyle damaklarda essiz tat birakan yag somunu, istege göre birçok çesidiyle hazirlaniyor.

Osmanli döneminde askerlere yiyecek olarak verilen Konya’da geleneksel bir tat olan tereyagli yag somunu, vatandaslar tarafindan özellikle kahvaltilarda ilgi görmeye devam ediyor. 3’üncü kusak olan babasinin meslegini devam ettiren ve firinciliga merak üzerine baslayan Hakan Sendagli, erken saatlerde firina gelip yag somununun hamurunu hazirlayarak, hamurlari tek tek açiyor. Vatandaslarin istegine göre pastirmali, sucuklu, kavurmali, küflü peynirli, balli, peynirli gibi 15 farkli çesitte hazirlanan yag somunlari firina atilarak pisirmeye birakiliyor. Tarihi Mahkeme Hamaminin yaninda yillardir müsterilerine hizmet veren Hakan Sendagli, “Yag somunu Konya’da dedemin çikarttigi bir üründür. Önceden zamaninda somun ekmegi ve yagdan yapilirmis simdi ise içine malzemeler girdikten sonra çok popüler bir hale geldi. Bir o kadar da lezzetli hale geldi. Bu lezzete herkes gelip tadina bakiyor” dedi.



"Konya’da etliekmek bilinen bir lezzet bu da yaninda tutuldu"

Babasinin yaninda meslege baslayarak kendini gelistiren Hakan Sendagli, “Tarihini soranlar oluyor. Dedemin zamaninda ögrenci kesimi gelip ekmek arasi ucuz yiyecek alternatif ürün olmadigi için bakkaldan bir ekmek, biraz daha yag eklendigi zaman ögrencilerin tercih ettigi atistirmalik yiyecekmis. Ekmek arasi yag bu da firinda isitarak tüketilirmis. Simdi istege göre yapildigi için popüler oldu. Konya’da etliekmek bilinen bir lezzet bu da yaninda tutuldu. Normalde eskiden bizim Konya yöresine uygun olarak küflü yesil peynir ile yapilirdi. Simdi içerisine bir çok ürün girmeye basladi.

Içerisine bir çok peynir çesidi ile pastirma, sucuk ve kavurma gibi ürünler de ekleniyor. Ek olarak bu lezzetin tahinli helvalisini bile yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Ürün çesitliligi arttikça müsteri de illaki artiyor"

Dükkanini erken saatlerde açarak hamur hazirlama asamasini siralayan Sendagli, “Erken saatlerde geliyoruz. Hamurunu mayaladiktan sonra beklemeye aliyoruz daha sonra kabariyor. Kabarma isleminin ardindan hamurlar ekmekler için hazirlama asamasina geçiyor. Ekmegi hazirladiktan sonra malzemeleri hazirlayip müsterilerimizi bekliyoruz. Müsterilerimizin istegine göre de firinda tekrar pisirip sunuma hazir vaziyete getiriliyor. Çesitlerimizi siralamak gerekirse, küflü peynirden baslar, her çesit peynir karistirabiliriz. Müsteri portföyü artik çok genis. Ürün çesitliligi arttikça müsteri de illaki artiyor, her damak lezzetine uyum sagladikça. Bir nevi yerli pizza gibi oldu” seklinde konustu.

Is yerine gelen müsterilerin yurt disina bu lezzeti istediklerini anlatan Hakan Sendagli, “Gelen tekrar geliyor hatta ‘bunu bize kargo yapin’ diyenler bile oluyor. Çok fazla talep var suanda. Türkiye sinirlarini asmis durumda. Dünya genelinde düzenlenen birkaç fuardan ürünü sergilemek için teklif dahi aldik. Bu lezzetin fiyati ise 140 liradan basliyor, 210 liraya kadar degisiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile