Tokat yazmacılığı el baskı sanatı, İzmirli Emel Ardahanlı tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Uzun zamandır bu sanatı gelecek nesillere aktarmak için kurslar veren ve açtığı sergilerle adından bahsettiren Ardahanlı, Balıkesir’in Edremit ilçesine gelerek kadınlara 2 gün süreyle kurs verdi. Antandros Derneği’nin daveti üzerine Altınoluk Mahallesi’nde bu sanatı uygulamalı olarak anlatan Emel Ardahanlı, geleneksel yöntemlerden vazgeçmediklerini vurguladı.
El yazmacılığının temel özellikleri olan bez, kalıp ve boyaların tamamen doğal yöntemlerle imal edildiğini söyleyen Ardahanlı, bu sanatı öğrettiği 20 öğrencisinin şu anda iş sahibi olduğunu belirtti.
Emel Ardahanlı, “Güzelbahçe ve Çeşme’deki halk eğitim merkezlerinde eğitimler vermekteyim. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren Tokat yazmacılığını tanıtmak ve yaşatmak üzere çeşitli sergi, festival ve sempozyumları destekliyorum. Yayınlanmış kitaplarda da yer aldım. Yazmacılık, çok eski bir Osmanlı sanatıdır. 700 yıllık bir tarihi geçmişi var. Arzum, öncelikle Tokat’ta yeniden canlanması ve tüm dünyaya yeniden yayılmasıdır. Tokat’a her alanda yazmacılığı sürekli görebilirsiniz. Eğitimlerimde de gelenekseli bozmadan, günümüze uyarlayıp çeşitli ev eşyaları, kıyafetler, yöresel giysiler hazırlamaya ve insanları onlara yönlendirmeye çalışıyorum. Çeşme’de verdiğim eğitimlerde, şu anda ürettiklerini kazanca dönüştüren, atölyeleri, semt pazarlarında tezgahları olan 20’den fazla öğrencim var. Bu demektir ki yeni ustalar yetişiyor ve bu sanat ölmeyecek. Burada da çok keyifli çalışmalar yaptık. 50’ye yakın meraklı hanım vardı. Derneğe de yönetimine de çok teşekkür ediyorum” dedi.
Osmanlı'dan Günümüze Unutulmayan Kültür
Osmanlı döneminden günümüze yaklaşık 700 yıllık bir gelenek olan Tokat yazmacılığı el baskı sanatı halen yaşatılmaya devam ediyor.