Mustafa Gürbüz Beydiz"16’cı ve 18’ci. Yüzyıllardaki Osmanlı Gemileri" adını verdiği konferans ile gerçekleşti.
İlginin çok yoğun olduğu konferansta konuşmacı Dr.Öğr.Mustafa Gürbüz Beydiz öncelikle Denizcilik tarihinde, denizcilik kültürünün nasıl geliştiğini, gemicilik tarihininin Osmanlıya kadar hangi basamaklardan geçtiğini örneklerle açıkladı.
İlk denizcilik kavramı nasıl gelişti, su gücünü ilk insan nasıl kullanmaya başladı, ne şekilde ilerlediğini cevaplayarak konuşmasına başlayan Beydiz “Özellikle Mezopotamya arasında kalan Fırat ve Dicle nehirleri ilk denizcilik adına insanların kullandıkları su kaynaklarıdır. Bu bölgedeki ilk Asur kabartması en ince o dönemin denizciliğini en ince detayına kadar anlatmaktadır. Deriden yapılan sallarla taş taşıyorlar ve zigguratları yapıyorlardı.Daha sonra Mısır Havzası ikinci önemli noktadır. Mısırlıların iç sularda kullandıkları gemiler kürekli gemilerdi. Bu dönemde insanlar pusula olmadığı için doğal çevre kullanımına bağlı navigasyon denilen hayvanlar, güneş, yıldızlar, kuşlar, balinalar, doğuş batış yönü, kuzey yıldızı, göçmen kuşlar, göçmen balinalar yoluyla yönlerini buluyorlardı” dedi.
Konferansın ardından yoğun ilgi gösteren katılımcıların sorularını cevaplayan Beldiz Osmanlı Gemileri hakkında merak ettikleri tüm soruların cevaplarını en ince detayına kadar katılımcılarla paylaştı. Zengin bilgiler ve görsel sunumun çok etkili olduğu konferans sonunda Turgutreis Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Pembegül Yıldız’ın Dr. Öğr. Mustafa Gürbüz Beydiz ‘e teşekkür plaketini vermesi ile noktalandı.
Osmanlı Gemileri Adlı Konferans
Muğla2nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür Merkezi Akdeniz Denizcilik Tarihi Konferansları Serisinin ikincisini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr.Öğr.