Osmanlı Kıyafetleri Bugüne Uyarlanıyor

Osmanlı ve Anadolu Selçuklu döneminde kullanılan kıyafetlerin, "Şehr-i Medeniyet Kültür Defilesi" projesi kapsamında günümüze göre modernize edilerek, ülke kültürünün ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması hedefleniyor.

Proje yapımcısı Savaş Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şehr-i Medeniyet Kültür Defilesi" projesinin yaklaşık 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Projenin bir kültür projesi olduğunu vurgulayan Uğurlu, "Projemizin tasarımcısı Timuçin Denizmen'dir. Proje kapsamında illerin kültür ve medeniyetlerini Osmanlı ve Anadolu Selçuklu dönemi ile bütünleştirdik ve günümüze uyarladık. İnsanlar artık o döneme de ait giysileri giyebilirler. O dönemlere ait giysilerin de günümüzde giyilebilmesi için böyle bir projeyi hayata geçirdik" dedi.

Uğurlu, proje kapsamında 30 kostüm tasarladıklarını ifade ederek, "Kostümlerimiz de defile yapacak olduğumuz illerin geleneksel kumaşlarını kullanıyoruz. Amacımız ülkenin tanıtımına ulusal ve uluslararası platformlarda katkı sağlamak. O nedenle Konya, İstanbul ve Gaziantep'te bu kapsamda kültür defilelerimiz oldu. Yeni defilelerimizi ise başta Trabzon olmak üzere yurtiçinde çeşitli illerde ve yurtdışında da Dubai, Azerbaycan, Katar ve Saraybosna'da yapmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.

- "Yapılan iş magazinsel değil, kültürel bir iştir"

Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından ilk kez bir defilenin desteklendiğine de dikkati çeken Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan iş magazinsel değil, kültürel bir iştir. Yıl sonuna kadar birçok il ve yurtdışında defileler yapılacaktır. Projede es geçmeyeceğimiz yerlerden birisi de Trabzon'dur. Birçok farklı kültürü içinde barındıran Trabzon'da da projemizi Kasım ayında gerçekleştirmek için gerekli görüşmelere başladık. Trabzon Valiliğimiz ve diğer kurum kuruluşlarımızın destekleyeceği projemizde, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'e projemizin bilgilendirmesini yolladığımızda Trabzon'a ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağından dolayı ellerinden ne gelirse yapmaya hazır olduklarını söyledi. Bu durum da bizleri mutlu etti. Projemiz ile alakalı gerek valimiz, gerekse Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Trabzon miletvekillerimize bilgilendirmeler yapıldı. Onların da desteklerini alarak çok konuşulacak bir projeyi Trabzon'da da yapmak istiyoruz. Bu kapsamda da Kültür ve Turizm Müdürümüzden yöreye ait kumaşları istedik ve hazırlıklarımızın yüzde 80'i tamamlandı."

Uğurlu, projenin Trabzon ayağında birçok önemli ismin de yer alacağını anlatarak, "Trabzon ilinde gerçekleştireceğimiz proje 'Şehr-i Medeniyet Trabzon (Karadeniz)' ismi ile organize edilecek. Karadeniz kültürünü Trabzon üzerinden tanıtacağız. Trabzon'umuzun kültürünü, kumaşını, yöresel kıyafetlerini ulusal ve uluslararası platformlarda geniş kitlelere duyurabilmek için 30 parça özel koleksiyonu Çağla Şikel ve Özge Ulusoy gibi alanında önemli modellerin tanıtımı ile ortaya çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye kültürünü ve medeniyetini en çok Katar ve Dubai merak ediyor"

Projenin yurtdışında da çok ilgi gördüğüne işaret eden Uğurlu, "Türkiye kültürünü ve medeniyetini en çok Katar ve Dubai merak ediyor. Özellikle Dubai ve Katar'dan defileye yönelik yoğun talep alıyoruz. Bu kapsamda da orada defile yapmak için çalışmalarımıza başladık" ifadelerini kullandı.

Uğurlu, projenin Türkiye'de yapılan bir kültür defilesi olduğunu anımsatarak, yaptıkları kültür defilesinin ülkenin kendi gücünü keşfetmesi adına önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile