Osmanlı'nın Dış Ticareti Konferansı ESOGÜ'de Yapıldı

Osmanlı'nın Dış Ticareti Konferansı ESOGÜ'de Yapıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ) Kültürel Etkinlik Kulübü tarafından düzenlenen “Osmanlı Dış Ticareti İle İlgili Değerlendirme” konulu konferans yapıldı.

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Numan Elibol katıldı.

Konuşmasında, Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar sebebiyle ekonomik ve siyasi olarak güçlü devletlerin denetimine girdiğini belirten Doç. Dr. Elibol, “Osmanlı Devletinin ticaret bakımından kötü bir gidişatı vardı. Eğer ithal ettiği mallar, mamul mallar ise ithalatını kısması gerekiyordu. İktisadi faaliyete üretici ve tüketici açısından bakıyordu. Osmanlı’nın ihracatı kısıtlayan ithalatı teşvik eden dış ticaret politikası vardı” dedi.

Osmanlı’nın ucuz mal alımındaki gümrük politikalarını da reddettiğini ifade eden Elibol, “Osmanlı Devleti’nin ticaretinde gayrimüslimler daha çok boy göstermekteydi. Ayrıca, Osmanlı’nın dış ticaret serüveni de devletin siyasi durumuna bağlıydı” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile