Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursalilarin yillardir en büyük hayâllerinden biri olan ve bugün kadar kente kazandirilmasi için çesitli girisimlerde bulunulan Osmanli’nin ilk idare merkezi ve ilk sarayi olan Bey Sarayi’nin ayagi kaldirilmasi çalismalarini hizla sürdürüyor. Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan Bey Sarayi’nin ayaga kaldirilmasi için geçen yil Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu baskanliginda Bilim Kurulu olusturulmustu. Büyüksehir Belediyesi aralarinda Prof Dr. Ilber Ortayli, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Heat Lowry, Prof. Dr. Neslihan Dostoglu, Prof. Dr. Mustafa Sahin, Doç. Dr. Suna Çagaptay, Doç. Dr. Ismail Yasayanlar ve Doç. Dr. Çaghan Keskin gibi uzman isimlerin yer aldigi Bilim Kurulu’nun katkilariyla, ‘Osmanli Devletinin Yönetim Merkezi Bursa Bey Sarayi Sempozyumu’ düzenlendi.
Sempozyum, Tophane Meydani’nda düzenlenen teblig kitabinin da tanitimiyla basladi.
Bilim Kurulu Baskani Prof.Dr. Yusuf Oguzoglu, Kültür Turizm Il Müdürü Dr. Kamil Özer, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulas Akhan ve akademisyenlerin katiyla yapilan sempozyum açilis toplantisina Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan da video konferans yöntemiyle katildi.
Gizli tarih gün yüzüne çikiyor
Sempozyumun açilisinda konusan Bursa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulas Akhan, Bursa’nin, çok önemli degerleri bünyesinde barindiran alanlarindan birinin de Tophane ve Hisar Bölgesi söyledi.
Osmanli’nin devlet olarak yönetildigi Bey Sarayi’nin da bu bölgede bulundugunu ifade eden Akhan, “Ancak Bey Sarayi günümüze kadar ulasamamistir. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak payitaht Bursa’da Osmanli Devleti’nin idare merkezi olan Bey Sarayi’nin ve çevresindeki tarihi dokunun degerlendirilmesine yönelik bir projeyi baslatma karari aldik. Bursa Bey Sarayi’nin tarihi gelismesini tespit etmek amaciyla konuyla ilgili yapilan ve yapilacak olan tüm akademik çalismalara destek saglamak istedik. Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu danismanliginda erken Osmanli dönemi ve Bey Sarayi’nin da yer aldigi Bursa Hisar Bölgesi üzerine çalismalari bulunan bilim insanlarindan olusan bir bilim kurulu kurduk. Bilim Kurulu’muzda yer alan degerli hocalarimiz, yaptiklari ve yapacaklari çalismalarla bize yön veriyorlar. Bu çalismalar kapsaminda gerçeklestirdigimiz Osmanli Devleti’nin yönetim merkezi Bursa Bey Sarayi Sempozyumu ve degerli hocalarimizin katkilariyla hazirlanan bildiri kitabi, inaniyorum ki Bursa Bey Sarayi’nin tarihi gelismeleri hakkinda birçok veriyi gün yüzüne çikarirken, Bursa üzerine arastirma yapanlara da ilhâm verecektir” diye konustu.
Idare ve kültür merkezi
Bilim Kurulu Baskani Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu ise, Bursa Bey Sarayi’nin Osmanli Devleti’nin bir yönetim ve kültür merkezi oldugunu vurguladi. Bey Sarayi’nin ayni zamanda ilk Osmanli idari kararlarinin alindigi divanin toplandigi bir yönetim merkezi oldugunu dile getiren Oguzoglu, “Bey Sarayi’nin hemen yani basinda bir darphane var. Ilk Osmanli parasi 3 sene sonra basilmis. Bu darphanenin mekâni hâlen mevcut. Simdi bunun üzerine neler yapabiliriz, onlari kararlastiracagiz. Yine bu çevrede Orhan Bey’in yaptirdigi ilk cami ve medrese de var. Su anda toplanti yaptigimiz bu mekanda, bu eserler meydana getirilmis ama ne yazik ki 1855 depreminde yikilmis. Biz bunlari da ele aliyoruz. Kitapta ilk arastirma sonuçlari var. Elbette bu arastirmalar devam edecek” dedi.
“Takdirle izliyoruz”
Sempozyuma video konferansla baglanan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan da Osmanli Devleti’nin kuruldugu Bursa’nin kadim bir sehir oldugunu söyledi.
Sempozyumun Bursa’nin tarihi degerlerinin ihya edilerek, tekrar kente kazandirilmasina vesile olacagini dile getiren Alpaslan, "Bey Sarayi’nin yeniden ihya edilmesi, hemen yanindaki Orhan Gazi Camisi’nin ihya edilmesi, Kent meydan düzenlemeleri ve diger çalismalarla, tarihi yapilarin ihyasiyla Bursa, hanlari, hamamlariyla gerçekten kendine yakisir bir dokuya kavusacak. Bu çalismalari biz de Bakanlik olarak takdirle izliyoruz ve ’Bu çalismalara nasil katki yapabiliriz’ bunlarin çalismalari içindeyiz" dedi.
Osmanli'nin Ilk Sarayi Mercek Altinda
Cihan devleti Osmanli’nin ilk idare merkezi ve ilk sarayi olan Bey Sarayi ve çevresindeki tarihî dokuyu ortaya çikarmak maksadiyla Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ‘Osmanli Devletinin Yönetim Merkezi Bursa Bey Sarayi Sempozyumu’ basladi.