Osmanli'nin Van'daki Sembolü Yeniden Ibadete Açildi

Osmanli'nin Van'daki Sembolü Yeniden Ibadete Açildi

2 bin 700 yillik görkemli Van Kalesi’nin zirvesindeki Osmanli sembolü Süleyman Han Camii, restorasyon çalismalarinin ardindan yeniden ibadete açildi.

Osmanli Devleti’nin yöreye hakimiyetini gösteren sembol bir yapi olan Van Kalesi’nin zirvesindeki Süleyman Han Camii’nin restorasyon çalismalari tamamlandi. Dünyadaki sayili eski yapilardan biri olan Van Kalesi, aradan geçen 2 bin 700 yila ragmen bugün büyük kismiyla hala tüm görkemiyle ayakta duruyor. Urartu Krali 1. Sarduri tarafindan milattan önce 840-825 yillarinda Van Gölü kiyisina insa edilen kalenin zirvesinde ise Süleyman Han Camii yer aliyor. Van Kalesi’nin siluetini etkileyen önemli kalintilardan biri olan cami; Kültür ve Turizm Bakanligi ve Van Valiligi tarafindan restore edildi. Restorasyon çalismalari tamamlanan cami, bugün Van Il Müftüsü Dr. Mehmet Sirri Sik’in kildirdigi Cuma namaziyla birlikte ibadete açildi.

Kilinan namaz sonrasi açiklamalarda bulunan Van Valisi Ozan Balci, sehrin imar ve insa edilmesi anlaminda büyük gayretlerin oldugunu belirtti.

Bu çalismalarin vatandasin huzuru, refahi ve esenligi için yapildigini ifade eden Vali Balci, "Burada valilik basta olmak üzere; siyasetçilerimiz, milletvekillerimiz, is dünyamiz, çiftçilerimiz, isçilerimiz, basinimiz, bürokrasimiz, üniversitemiz toplumun bütün kesimleriyle beraber birbirimizi severek kaynasarak gelecek kusaklara hazirlamaya çalisiyoruz. Burada güzel isler oluyor. Bu isleri de insallah artirarak devam edecegiz” dedi.



“Camimizi bugün ibadete açtik”

Görkemli Van Kalesi’nde fetih hatirasi olarak Osmanli Cihan Devleti tarafindan bir cami insa edildigini hatirlatan Balci, “Bu cami tarihin degisik döneminde restore edilmisti. Daha sonra biz de yeniden restore ettirdik. Restorasyonu biten camimizi bugün ibadete açtik. Güzel bir eser oldu. Emegi geçen herkese yürekten tesekkür ediyorum. Bizler sadece bu caminin restorasyonu degil, eski Van sehrinde yer alan 700 yillik Ulu Cami, Kizil Minareli Cami ve Horhor Cami’nin de ihalesini yaparak restorasyonlarini baslattik. Eski Van sehrini de ayaga kaldirdigimiz zaman kentin kültür ve turizmine çok büyük deger katmis olacagiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile