Osmanlı Sarayında Kullanılan Çitli Maden Suyu Artık Boşa Akmayacak

Osmanlı Sarayında Kullanılan Çitli Maden Suyu Artık Boşa Akmayacak

Geçmişte Bursa'dan Osmanlı sarayına gönderilen tarihi Çitli maden suları yıllardır boşa akmaktan kurtarılıyor.

1867 yılında Türkiye’nin ilk yap-işlet-devret modelinin uygulandığı Çitli maden suyu yeniden işletmeye açılıyor. Osmanlı İmparatoru II. Abdülhamid'e gönderilen Çitli maden suları, o dönemde Almanlar ve Fransızlar tarafından yap-işlet-devret modeliyle işletilerek Anadolu'nun önemli markalarından biri haline gelmişti.

Üç çeşmeden akan kaynaklardan biri maden suyu olarak geçmişte şişelenmiş, serbest karbondioksitli olan diğer kaynak maden suyu sodası yapımında kullanılmıştı. Üçüncü kaynak ise içimi zor, gazsız ve acı bir su olarak biliniyor. Bikarbonatlı olan bu suyun sindirim sistemi, karaciğer ve pankreas rahatsızlıklarına, ayrıca ihtiva ettiği demir sayesinde kansızlığa ve deri üzerindeki kırışıklıklara iyi geldiği öğrenildi.

Yıllardır atıl duran maden suyu kaynağının, Bursa Jeotermal A.Ş.'nin ortağı olduğu Bursa İçecek A.Ş.'nin kurulmasıyla İl Özel İdaresi tarafından yeniden işletilmesi kararlaştırıldı. Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik bölgede incelemelerde bulundu. Çelik, "Bursa İçecek A.Ş.’nin sondaj yerlerini görmek için geldik. Çitli maden suları yıllardır işletilmemiş, mazisi Bursa maden suları içerisinde en eski olanlardan bir tanesi. 1860’lı yıllarda Osmanlı sarayına buradan maden suları gidermiş. Bir nevi tarihi sorumluluk gereği olarak bir an önce burayı işletmeye açmamız gerekiyor. Bizim özel idare olarak çok az payımız var, ama burasının Bursa İçecek A.Ş. olarak bir an evvel işletmeye açılmasını istiyoruz. Bununla ilgili yerinde inceleme yaptık. Bu maden sularının işletilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile