Osmanlı sofrasından, Güneydoğu iftar sofrasına meyan şerbeti

Osmanlı sofrasının ana içeceklerinden meyan şerbeti, Güneydoğu Anadolu insanının Ramazan ayında vazgeçemediği içeceklerin başında geliyor. Doğallığı v

Osmanlı sofrasının ana içeceklerinden meyan şerbeti, Güneydoğu Anadolu insanının Ramazan ayında vazgeçemediği içeceklerin başında geliyor. Doğallığı ve lezzeti ile iftar sofralarını süsleyen meyan şerbetinin tüketimi Ramazan'da daha da artıyor.

Yıllarca farklı şekillerde yapılıp satılan meyan şerbeti Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yoğun olarak tüketilirken, en çok tüketim ise Ortadoğu'da yapılıyor. Meyan şerbeti almak isteyenler, akşam vakitlerinde şerbet yapan ustaların evlerinde kuyruklar oluşturuyor. Buna imkânı olmayan vatandaşlar ise her köşe başında satış yapanlardan naylon poşetlerle meyan alıyor. 1 ve 2,5 litrelik olarak satılan meyanın fiyatı 1- 2,5 TL arasında değişiyor.

Fırat Nehri kenarından büyük güçlüklerle toplanan meyan kökleri değirmende öğütülüyor. Yıkanan ve kaynatılan parçalar, iyice yoğrulduktan sonra dinlenmeye bırakılıyor. Birkaç saat içinde demlenen meyan, süzüldükten sonra içine buz karıştırılarak satışa hazır hale geliyor.

Yıllarca farklı metotlarda yapılan meyan artık fabrikada üretiliyor. Suriye asıllı işadamı Muhammed Bayraktar tarafından 1985 yılında üretilmeye başlanan ürün, meyan severlere kolaylık sağlıyor.

Gaziantep'te Ramco adı ile üretilen meyan şerbetinin ağırlıklı satışlarının Ortadoğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyen Muhammed Bayraktar, normal zamanlarda da içilen meyanın tüketiminin Ramazan'da daha da arttığına dikkat çekti. Kolanın ana maddesi de olan meyanı içenlerin bir daha bırakamadığını kaydeden Bayraktar, meyanı gençlere sevdirmek için, ürünün çeşitlerini hazırladıklarını kaydetti. Naneli, kekikli, anasonlu, tarçınlı, zencefilli, adaçaylı gibi çeşitlerle meyanı renklendirdiklerini belirten Bayraktar, meyanın nasıl demlendiği hakkında kutuya küçük bilgilendirme notları iliştirdiğini anlattı. Kutu fiyatlarının 2,75 TL'den satıldığını kaydeden Bayraktar, satışların Ramazan ayında zirvede olduğuna dikkat çekti.

Meyanın iftar sofralarında çokça tüketildiğini anlatan Bayraktar, meyanın Osmanlı mirası olduğunun altını çizdi. Osmanlı sofralarında meyanın eksik edilmediğini aktaran Bayraktar, meyanın yaz aylarında sıcaktan kavrulan yürekleri soğuttuğunu söyledi.

Meyanda bir yenilik daha yaptıklarını söyleyen Bayraktar, sallama zarflarda hazırladıkları meyanın da sevildiğini ifade etti. Genelde meyanda klasik ürünün tercih edildiğini anlatan Bayraktar, ürünlerin hepsinin de güzel olduğunu dile getirdi. Ramazanda iftardan hemen sonra 2-3 bardak meyan içilmesini tavsiye eden Bayraktar, "2-3 bardaktan fazlasını tavsiye etmiyorum. İlerleyen saatlerde yine içilebilir ama iftardan hemen sonra çok tüketilmesin istiyoruz. Bir sürahi tüketenler dahi var. Aralıklı içilirse daha faydalı olur." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile