Türkiye’nin 81 ilinde, 300’ü aşkın merkezde açılan kurslarda 120 bin kişiye Osmanlıca dersleri veriliyor.
HEM Müdürlüğü’nün yılsonu sergisinde bir açıklamada bulunan kurs hocası İbrahim Avcı, ilde meydana gelen deprem sonrasında açılan kurslarda 950 kursiyerin Osmanlıca’yı öğrendiğini ve sertifikalarını aldığını söyledi.
Her biri 64 saatten oluşan 4 kurda Osmanlıcayı öğrettiklerini ifade eden Avcı, “Birinci kurda Osmanlıca’da kolay okuma metinleri, ikinci kurda Osmanlı Türkçesi imlası, üçüncü kurda Osmanlıcada Arapça ve Farsça Kaideler ve dördüncü kurda ise Osmanlıcada edebi metinler, kitabeler ve mezar taşları öğretiliyor” dedi.
Vakıf olarak İslam aleminin ilerlemesi noktasında geçmiş ile irtibata geçerek eski olan hattı ortaya çıkardıklarını belirten Hayrat Vakfı Van Şube temsilcisi Muhammed Erkan Abut, insanların geçmişi anlama noktasında, geçmişi idrak etme noktasında ve kelime dağarcığının gelişmesi noktasında büyük bir çaba sarf ettiklerini söyledi.
Vakıf olarak dünyada ve Türkiye’de ilk defa Osmanlıca dergisini çıkardıklarını hatırlatan Akut, “Dergi, tamamıyla Osmanlıca’yı öğretmeye yöneliktir. Osmanlıca ayrı bir dil değildir. Asıl Türkçe’dir. Fakat Kur’an-ı Kerim’in hattı olan Hattı Kuran kullanılmıştır” dedi.
2014 yılından itibaren Osmanlıca’nın okullarda seçmeli ders olarak verileceğini dile getiren Akut, “10. sınıftan itibaren öğrencilerimiz, Osmanlıca dersini seçebilirler. İnşallah bu vazifeyi daha da ilerletecek ve tüm Van’ımızda Osmanlıca’nın çok kolay bir şekilde öğrenilebilmesini sağlayacağız. Van Valiliği başta olmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü’ne bizlere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Osmanlıca Kursu’na İlgi Büyük
Hayrat Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde Halk Eğitim merkezleri bünyesinde açılan Osmanlıca kurslarına vatandaşlar yoğun katılım gösteriyor.