Osmanlinin Izi, 700 Yildir Zamana Karsi Direniyor

Osmanlinin Izi, 700 Yildir Zamana Karsi Direniyor

Osmanlinin fethettigi yerlere iz niteliginde diktigi çinar agaci, Osmanli evleriyle ünlü Sakarya’nin Tarakli ilçesinde 700 yildir zamana meydana okuyor.

Tarakli ilçesindeki 7 asirdir ayakta duran agaci dokunan ve gören insanlar tarihi bir yolculuga çikiyor. Yusuf Bey Mahallesi’nde yer alan agaç, Osmanli Kültürünü de gelecek nesillere aktariyor. Ilçenin simgesi konumunda olan tarihi çinar agaci, yangin tehlikesi geçirmesine ragmen büyük bir zarar görmeden kurtarildi. Agacin hikayesinden bahseden Alaattin Yilmaz, Tarakli’nin fetih tarihine ve Osmanli Devleti’nin kuruldugu tarihe göre gelenege uygun olarak dikilen ilk agaçlardan biri oldugunu söyledi.



“700 yillik çinar oldugu tescilleniyor”

Osman Bey tarafindan fethedilen topraklara Osmanlinin simgesi haline gelen çinar agaçlarinin dikildigini belirten Alaattin Yilmaz, “Osman Bey’in Karacahisar Kalesi’nden sonra ilk fethettigi yerlesim yeri Tarakli’dir. Rivayetlere göre ise bu çinar agacinin Osman Bey’in fethinden sonra dikildigi söyleniyor. 1289-1291 yillarinda fethedilmis ve 1294 yilinda da dikildigi söyleniyor. Orman Isletme Müdürlügü teskilatinca da bu agacin yasi tespit edildigi zaman 700 yillik çinar oldugu tescilleniyor” dedi.



“Ne yazik ki çinar agacinin tedaviye ihtiyaci var”

Agacin gövdesinde mantar olusmaya basladigini ve tedavi edilmesi gerektigini aktaran Yilmaz, “Ne yazik ki çinar agacinin tedaviye ihtiyaci var. Her ne kadar bunun zaman zaman dile getirsek te bu çinar agaci tedavi edilmiyor. Yillar önce bir kere tedavi edilmisti ama gövdesinde yine mantarlanma var bunun acilen tedavi edilmesi lazim. Yurdumuzu tapusu bu ulu çinar 700 yillik kim bilir neler gördü, neler geçirdi, neler yasadi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile