ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir Açıklaması

'13 Mart 2016'da gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (2016YGS) ait madde analizleri incelendi, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlandı, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirildi ve ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından temel soru kitapçığında yer alan temel matematik testindeki 15'inci soru ile fen bilimleri testindeki 9'uncu sorunun iptal edilmesine, fen bilimleri testindeki 7'nci sorunun 'A' olarak girilmiş cevabının 'D' olarak değiştirilmesine karar verildi' 'İptal edilen sorular, ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilerek değerlendirilme yapılacaktır' '2016YGS sınav salonlarının kamera incelemesi devam etmekte olup, şu ana kadar yapılmış olan kamera incelemeleri, salon sınav tutanakları ve temsilci raporlarının incelenmesi sonucunda yönetim kurulu kararı ile 472 adayın sınavı geçersiz sayılmıştır'.

SELMA KASAP - ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 13 Mart 2016'da gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (2016-YGS) ait madde analizlerinin incelendiğini, cevap anahtarlarının kontrollerinin tamamlandığını, itirazların bilimsel açıdan değerlendirildiğini belirterek, 'ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından temel soru kitapçığında yer alan temel matematik testindeki 15'inci soru ile fen bilimleri testindeki 9'uncu sorunun iptal edilmesine, fen bilimleri testindeki 7'nci sorunun 'A' olarak girilmiş cevabının 'D' olarak değiştirilmesine karar verildi.' dedi.

Prof. Dr. Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSYM'nin soru havuzu sistemine geçtiğini hatırlatarak, sistemin çok sayıda sorunun sorulması ve bu soruların hepsini bilen hiç bir görevlinin olmaması yöntemine dayandığına işaret etti.

Ömer Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dolayısıyla soru yazarı çok olsa bile bir denetmen grubu bütün soruları göremiyor. Bu yöntem, doğal olarak birbirinden bağımsız mekanizmalarla havuza soruların atılmasını sağlıyor. Matbaa aşamasında soruları soru havuzundan çekiyoruz. Matbaa süreci kısıtlı bir süre olduğu için hiçbir soruya orada müdahale edilmiyor. 'Bu soruyu düzeltelim burada bir hata var, bunu giderelim' şeklinde bakılmıyor. Çünkü, birkaç öğretim üyesinin denetlediği soruya son tahlilde birisinin müdahalesi, onun bir yanlış anlaması nedeniyle hata sebebi de olabilir. O yüzden soruyla ilgili bir şüphe oluşursa diyoruz ki; onu geriye atın ve havuzdan tekrar bir soru çekin.'

Bir heyet tarafından soruların sesli okumasının yapıldığı ve test setinin tek nüsha olarak hazırlandığı yönteme göre, soru havuzu yönteminin daha çok hata riski barındırdığına vurgu yapan Demir, 'Bunu biz biliyoruz. Onun için daha önceki açıklamalarımda 'bu işin olağan bir sonucu' demiştim. Hatalı soruyu arzu etmiyoruz ama güvenliği bu kadar önceliklendiren gizlilik ve güvenliği bu kadar öne çıkaran bir uygulama sürecinin sonucunda hata riskleri oluşmaktadır.' diye konuştu.

Prof. Dr. Demir, şunları kaydetti:

'Şu anda şunu garanti ediyoruz, diyoruz ki; ÖSYM'nin herhangi bir sınavında sorulan sorular, YGS, LYS, KPSS, YDS sorularının tümünü sınavdan önce ÖSYM'deki hiçbir kişi, hiçbir uzman göremez. Bunu garantilemenin yolu, bir uzmanın bütün soruları görmemesini sağlamaktır. Bunu sağladığınız zaman farklı uzmanlardan gelen soruların arasındaki uyumla ilgili bir ince ayardan vazgeçtiğiniz anlamına geliyor. Bunu sağlayabilmeniz için hepsinin bir araya gelip, bütün soruları tek bir gözle birlikte bir ortamda tartışmaları lazım. Buna imkan vermediğiniz sürece birilerinin denetlediği soruları diğerlerinin görmemelerini sağladığınız için doğal olarak böyle bir risk potansiyelimiz var. Çok hassasiyet gösteriyoruz, hocalarımız çok emek veriyorlar ama sonuçta bizim de beklemediğimiz bazı hatalar olabiliyor.'

- ÖSYM personelinin yakınlarına ilişkin çalışmalar

ÖSYM'de görev yapanların yakınlarının sınava girdiğinde yürüttükleri uygulamaya ilişkin de bilgi veren Ömer Demir, 'Biz herhangi bir kişinin yakını sınava gireceği zaman, o kişinin gördüğü bütün soruları havuzdan kenara çekiyoruz o dönemde. Siz bütün havuzunuzu birkaç kişinin görmesini sağlarsanız, sınav zamanı geldiği zaman o kişinin bir yeğeni, yakını sınava gireceği zaman bütün havuzu boşaltmak zorunda kalırsınız. O yüzden bir kişinin tüm soruları görmemesi lazım.' şeklinde konuştu.

Her dönem başında ÖSYM personeli ve soru yazarlarından, yakını sınava gireceklerle ilgili bilgi aldıklarını kaydeden Demir, 'Bu durumda bu kişinin gördüğü soru havuzdan ayıklanır o sorunun sınavda sorulma şansı verilmez.' ifadesini kullandı.

- 2 soru iptal edildi, 1 sorunun cevap şıkkı değiştirildi

ÖSYM Başkanı Demir, yönetim kurulunun dünkü toplantısında YGS sorularına aldığı karara ilişkin, '13 Mart 2016'da gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (2016-YGS) ait madde analizleri incelendi, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlandı, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirildi ve ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından temel soru kitapçığında yer alan temel matematik testindeki 15'inci soru ile fen bilimleri testindeki 9'uncu sorunun iptal edilmesine, fen bilimleri testindeki 7'nci sorunun 'A' olarak girilmiş cevabının 'D' olarak değiştirilmesine karar verildi.' açıklamasını yaptı.

İptal edilen fen bilimleri sorusunun fizik testine ait olduğunu bildiren Ömer Demir, 'İptal edilen sorular, ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilerek değerlendirilme yapılacaktır' bilgisini paylaştı.

YGS sonuçlarının yarın gün içerisinde açıklanacağını ifade eden Prof. Dr. Demir, 'Adaylar, internet trafiğini zorlamadan 'ÖSYM Mobil' uygulaması ile mobil cihazlardan da sonuçları elde edebilirler' dedi.

- Kural ihlalleri uyarısı

Sınavda bazı adayların kural ihlali yaptığını kaydeden Demir, 'Saatiyle, geçersiz kimlikle, yanında kağıt, kalem gibi yasaklı eşyalarla gelen adaylar oldu. YGS sınav salonlarının kamera incelemesi devam etmekte olup, şu ana kadar yapılmış olan kamera incelemeleri, salon sınav tutanakları ve temsilci raporlarının incelenmesi sonucunda yönetim kurulu kararı ile şu ana kadar yaklaşık olarak 472 adayın sınavı geçersiz sayılmıştır. Sadece 207 adayın sınavı, kol saati nedeniyle iptal edildi' ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile