ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, bu sene sınava başvuran adayların yaklaşık yüzde 70'inin lise kökenli olduğunu söyledi. Yarımağan, bu öğrencilerin yüzde 97.29'unun 140 ve üzerinde; yüzde 90.38'inin ise 180 ve üzerinde puan aldığını dile getirdi.
Başvuran adayların yüzde 28.75'inin meslek lisesi çıkışlı adaylar olduğunu kaydeden Yarımağan, "Meslek lisesi çıkışlı adayların başarı düzeyinin lise çıkışlı adaylara göre oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Bir miktar düşük olması beklenen bir durum. Ancak ben bu oranın gereğinden fazla düşük. Örneğin 180 ve üzerinde puan alan öğrenci oranı liselerde yüzde 90 iken, meslek liselerinde yüzde 64.02." diye konuştu.
Soruların yüzde 10'unu yapan adayların 140, yüzde 20'sini yapan adayların ise 180 puan alabildiğini hatırlatan Yarımağan, "Meslek lisesinden sınava giren 3 adaydan 1'inin soruların yüzde 20'sini yapamadığını görüyoruz. " ifadesini kullandı.
EN BAŞARILI OKUL TÜRÜ ASKERİ LİSELER
Yarımağan, en başarılı okul türlerini Askeri Liseler, Sosyal Bilimler Liseleri ve Polis Koleji olarak sıraladı. Öğrenci sayısı az olan bu üç okul türünde başarı düzeyinin yüzde 100 olduğunu ifade eden Yarımağan, sınava giren adayların tümünün 180 puan barajını geçtiğini aktardı.
En başarılı okul türleri arasında dördüncü sırada Fen Liseleri'nin geldiğini dile getiren Yarımağan, bu okullarda 180 barajını geçme oranının yüzde 99.93 olduğunu belirtti. Yarımağan, bu oranın Anadolu Liseleri'nde yüzde 99.81, Özel Fen Liseleri'nde yüzde 99.78, Öğretmen Liseleri'nde yüzde 98.85, Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler'de yüzde 98.57, Yabancı Dilde Eğitim Yapan Özel Liseler'de yüzde 96.23 olduğunu söyledi. Yarımağan en başarılı okul türlerinde, 10. sırada meslek lisesi grubunda yer alan Astsubay Hazırlama Okulu'nun bulunduğunu belirtti.
EN BAŞARISIZ OKUL AKŞAM LİSELERİ
Yarımağan, en başarısız okul türlerinin ise Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Akşam Lisesi olarak sıraladı.
Bu 6 okul türünün 4'ünün meslek lisesi, 2'sinin ise lise grubundan olduğuna dikkat çeken Yarımağan, şöyle devam etti: "Lise grubundan olan okul türlerinin de Özel Akşam Lisesi ve Akşam Lisesi olduğunu görüyoruz. Zaten Özel Akşam Lisesi, bizim sınavlarda sürekli en sonda çıkan okul türüdür. Burada dikkatimi çeken, Endüstri Meslek Lisesidir. Bu lise başarı düzeyi en düşük okul türü olarak karşımıza çıkıyor. Burada 180 barajını aşma düzeyi yüzde 47.05. Bu okul türünde başarının liselerden düşük olması zaten beklenir ama bu kadar düşük olmaması gerekir."
Yarımağan bir soru üzerine ise, 2010'da sınava başvuran aday sayısının geçen yıla göre daha fazla olduğunu kaydetti. Yarımağan, "Bu fazlalığın içinde meslek liselerinin oranı daha fazla. Önceki yıllarda mezun olup meslek liselerinden bu sene sınava giren bir kitle var. Meslek liselerinin başarısız olmasında, bunun etkili olduğunu tahmin ediyorum." şeklinde konuştu.
YGS'de tüm adayların gördükleri derslerden sorular yöneltildiğini kaydeden Yarımağan, "Normalde aslında meslek liselerine de hitap eden bir sınavdır. Meslek liseliler, teorik dersler yerine pratik derslere daha çok ilgi gösterdiği için başarılarının bir parça düşmesinin doğal olduğunu söylüyorum. Normalde, liselerin, meslek liselilerden daha başarılı olmaları beklenir. Ancak, aradaki farkın bu kadar olmamasın söyledim." açıklamasında bulundu.