ÖSYM DGS Sonuçlarını ne zaman açıklayacak?

ÖSYM DGS Sonuçlarını ne zaman açıklayacak?

Önlisans öğrencilerinin 4 yıllık öğretime geçmek için girdikleri DGS (Dikey Geçiş Sınavı'nın) sonuçları bu günlerde açıklanacak. ÖSYM'nin bu günlerde DGS sonuçlarını açıklaması bekleniyor. DGS sonuçları açıklandığı andan itibaren sitemizden öğrenilebilecek.

15.10.1999 tarih ve 23847 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” uyarınca ÖSYM tarafından 04 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için, meslek yüksekokullarındaki tüm son sınıf öğrencilerinin (sınava başvurmayanlar da dahil) akademik not ortalamalarını elektronik ortamda toplama işlemleri 05-16 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacaktır.

2010-DGS Sonuçlarını öğrenemek için tıklayınız ( Link aktif değildir )

Adaylar bilgilerini https://ais.osym.gov.tr adresinden veya 17-18 Temmuz 2010 tarihleri arasında kendi okullarının astığı listelerden kontrol edebilirler. Bilgilerinde düzeltme gereken adaylar için ek güncelleme tarihleri 19-20 Temmuz 2010’dur. Adaylar düzeltme işlemlerini bağlı bulundukları okullardan yapacaklardır. 20 Temmuz 2010 tarihinden sonra gelen düzeltme istekleri kabul edilmeyecektir.

Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri ve AÖF Merkez Bürosu, işlemlerini https://dgsnot.osym.gov.tr adresinden yapacaklardır. Program kullanma kılavuzu sitede mevcuttur.

Dikey Geçiş Sınavı, önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına ÖSYM'ce yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nı (DGS) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.
DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika).ÖSS'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan DGS bu yönüyle ALES ile benzerlik göstermektedir.
Her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen DGS de kontenjanlar son derece azdır.(her bölüm için 5 ile 10 kişi)DGS de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. DGS de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18 e çıkarıldı ancak kontenjanlar daha da düştü ve DGS de ek yerleştirme yoktur.
Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı(İNTİBAK) uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarı yıldır. Ancak öğrencilerin okudukları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi istisnai olarak bir yarıyıl daha uzatılabilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan veya en fazla 2 başarısız dersi olan öğrenciler üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yaptırabilir, Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.
Önlisans mezunu olanlar DGS ye girmeden Açık öğretim in lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.
DGS ile ilgili bazı önemli bilgiler;
• DGS de kontenjanlar çok azdır.(her bölüm için 05-10 kişi arası)
• DGS de ek yerleştirme 2009 sınavı itibariyle vardır.
• 2009 yılından itibaren DGS de tercihler sınavdan sonra yapılır.
• 2009 yılından itibaren DGS de en fazla 18 tercih yapılır.
• aöbp nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
• 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile