'Otag' Yesil Vatanin Korunmasinda Görev Basinda

'Otag' Yesil Vatanin Korunmasinda Görev Basinda

Orman Genel Müdürlügünün envanterindeki “Otag” isimli insanli kesif uçagi, yakin zamanda meydana gelen 4 büyük yanginin söndürülmesinde aktif görev aldi.

Tarim ve Orman Bakanligina bagli Orman Genel Müdürlügünün orman yanginlari ile mücadeledeki hava filosunun en önemli unsurlarindan biri olan insanli kesif uçagi “Otag”, Izmir Torbali ve Aliaga ile Mugla Milas yanginlarinin yani sira Antalya Kas’taki orman yanginlarinda aktif görev aldi. Orman Genel Müdürlügünün envanterine bu yil giren ve ismini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in verdigi “Otag”, basta orman yanginlari olmak üzere deprem, sel gibi dogal afetlerin yani sira diger ormancilik ve tarimsal faaliyetlerde kullanilabilen ileri teknolojik sensör ve kamerali görev sistemlerine sahip. Kesif uçagi bunun yaninda, sensörler vasitasiyla sayisal veri toplayip bunlari haritalandirabilen yüksek teknolojili görev sistemleri özelligi de tasiyor. Insanli kesif uçagi, 100 bin hektar büyüklükte bir alanin yüksek çözünürlüklü ortofoto haritasini 30 dakika gibi bir sürede üreterek, uydu vasitasiyla saha yöneticilerine aktarabiliyor. Uçakta yer alan FLIR kamerasinin hedef görüntüsü, koordinatli sekilde üç boyutlu araziye giydirilerek canli takip mümkün olurken, yanan alanlara iliskin ölçümler de yapilabiliyor. ‘Otag’, Türkiye ile birlikte sadece 5 ülkede bulunuyor. Otag, görev aldigi yanginlarda sahip oldugu teknoloji sayesinde alevlerin ilerleyis sekli, sicak noktalar, duman altindaki yanan alanlarin konumlarini belirleyip, orman yollari, kara birlikleri ve yangin araçlarinin son konumlarini tespit ederek, kara birliklerinin en kisa yoldan yönlendirilmesine yardimci oluyor.

“Yesil vatan’mizi koruyup daha da gelistirmek için çalismalarimiz artarak devam edecek”

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, küresel iklim degisikligine bagli orman yanginlarinda dünya çapinda artislar meydana geldigini belirterek, ülke olarak hem yanginlarin önlenmesi hem de erken müdahale amaciyla gerekli tedbirleri hayata geçirdiklerini hatirlatti. Ileri teknolojiye sahip insanli kesif uçaginin orman yanginlarinda aktif görev yaptigini vurgulayan Yumakli, “Yesil vatanimizi korumak için son dönemde Orman Genel Müdürlügümüzün envanterine kazandirdigimiz kara ve hava araçlarimiz gücümüze güç katiyor. Yesil vatanimizi koruyup daha da gelistirmek için çalismalarimiz artarak devam edecek” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile