Otelciler rahat: Yerli, Ramazan var diye temmuzu tercih etti, ağustosu yabancı doldurdu

Ramazan ayının turizm sezonunun en hareketli olduğu ağustos ayına denk gelmesi yerli turistlerin tatillerini öne çekmesine neden oldu. Turizmciler, ağ

Ramazan ayının turizm sezonunun en hareketli olduğu ağustos ayına denk gelmesi yerli turistlerin tatillerini öne çekmesine neden oldu. Turizmciler, ağustos ayını yabancı rezervasyonlarla kapatırken, temmuzu Türk tatilcilerin rezervasyonları ile doldu.

Ramazan'ın ağustos ayına denk gelmesinin kendilerini olumsuz etkilemeyeceği görüşünde birleşen turizmciler, bu durumu bu büyük bir şans olarak görüyor. Ağustosun yabancı rezervasyonların üst seviyede seyrettiği bir ay olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Torunoğulları, Ramazan dolayısı ile otellerin tamamen yabancılarla çalışabileceğini söyledi.

Aynı zamanda Orka Otel'in de sahibi olan Torunoğulları, Fethiyeli turizmcilerin ağustosu mayıstan sattığını açıkladı. "Yerli pazarın o dönemde taleplerinin düşmesi otelcileri rahatlatacaktır." diyen Torunoğulları, "Bu dönemde zaten otellerimizin tamamı dolu olacak. Otellerin yerli pazara oda ayrılacağını pek zannetmiyorum. Bütün otelciler en erken otelini doldurmaya çalışıyor. Bunun için de nisan mayıs aylarında rezervasyon alıyorlar." dedi.

Otellerin Ramazan ayına dair her türlü hazırlıklarını yaptığını söyleyen Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Zeynep Sipahioğlu Baykal da Torunoğulları ile aynı görüşte. İlçedeki otellerin ağustos ayı yabancı rezervasyonlarının şimdiden dolduğunu açıklayan Baykal, iç turizmde de beklendiği gibi büyük bir düşüş yaşanmayacağını kaydetti. Geçmiş yıllardan farklı olarak yerli turistlerin tatili ağustostan temmuza aldığını belirten Baykal, ağustosta yerli turist sayısında yaşanacak düşüşün olumsuz yorumlanmaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu;

"Herkesin kafasında soru işareti var, 'Acaba Ramazan'da turizm olumsuz etkilenecek mi?' diye. Dış turizmde her şey normal. Rezervasyonlar normal trendinde gidiyor. Ağustos ayı İngilizler sayesinde doldu. İç turizmde de öyle beklenildiği gibi büyük bir düşüş yaşanmayacak. Bunu erken rezervasyon sayılarından gördük. Evet geçmiş senelere göre elbet ki ağustos ayında bir düşme yaşanacaktır. Ama yerli turistler zaten ağustos tatillerini temmuza kaydırdı. Toplamda temmuz ve ağustos rezervasyonları geçen yıllarla aynı, belki fazla olacak. Kaldı ki Ramazan ayında oruç tutanlar da tatillerini yapabilecekler."

MENÜLERE, İFTAR VE SAHUR SEÇENEĞİ GELDİ

Ağustosta yerli turiste hizmet vermek isteyen otellerin Ramazan ayı için hazırlık yaptığını da sözlerine ekleyen Zeynep Sipahioğlu Baykal, otellerin müşterilerini mağdur etmemek sahur ve iftar programları hazırladığını açıkladı. Menülerde olmamasına rağmen oruç tutan müşterileri için otellerin menülerine sahur yemeklerini eklediğini ifade eden Baykal, "Oteller tamamen müşteri odaklı çalışıyor. Bütün oteller sahur ve iftar tercihlerini koyuyor menülerine. Hatta bazı oteller Ramazan için özel eğlence programları bile yapacak." bilgisini verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile