Otistik Bireylere 'Kasaba Gibi' Merkezde Rehabilitasyon

Bursa'nın ilk otizm merkezi olan ve alışveriş mekanlarından yüzme havuzuna, spor salonlarından farklı sanat dallarındaki atölyelere kadar sahip olduğu imkanlarla bir kasabayı andıran Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Baha Cemal Zağra Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'ndeki (OÇEM) eğitimler, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden ilgiyle takip ediliyor.

Merkez Müdürü Mustafa Erkal Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyaya ve Türkiye'ye örnek olan tesiste Avrupa standartlarının da üzerinde eğitim verildiğini söyledi.

Öğrencilerin, yiyecek hazırlama ve pişirme, konfeksiyon, berberlik, seramikçilik, cam işletmeciliği, tekstil, halıcılık gibi alanlardaki çalışmalara aktif olarak katıldığını anlatan Çınar, merkezin 6 bin 5 metrekare kapalı, 5 bin 500 metrekare açık alana sahip olduğunu bildirdi.
Bursa'nın ilk otizm merkezi olan bu tesisin 2007 yılında açıldığını, 64 sınıf, 14 atölye, 154 öğretmen ve 234 öğrenciyle çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Çınar, otistik bireylerin yanı sıra velilerinin de merkeze geldiğini aktardı.
Merkezin, dünyada ve Türkiye'de ilkleri yaşattığını vurgulayan Çınar, "Devamlı olarak gelen 110 civarında velimiz var. Burası artık OÇEM ailesi. Velilere özgü çalışmalar da yapıyoruz. Psikologlar ve İl Müftülüğünden gelen vaizlerle sohbetler organize ederek velilerimizin rehabilitasyonunu sağlıyoruz. Velilerimiz altın günlerini bile burada yapıyor" diye konuştu.

- Serası ve pastanesi bile var
Çınar, OÇEM'de otistik bireylerin eğitimine 3 yaşından başlayıp 23 yaşına kadar 3 kademe olarak devam ettiklerini belirtti.

Tesiste 4 ana sınıfı bulunduğu bilgisini veren Çınar, şöyle konuştu:
"Çinicilik, marangozluk, dokuma, el sanatları fason işler, kuaför, market, spor salonları ve yüzme havuzumuz mevcut. Okulumuzun içine alışveriş merkezi kurduk. Bu, bildiğimiz kadarıyla dünyada ilk bizim uyguladığımız proje, şu anda ikinci bir örneği yok. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Bursa Valiliği ile Büyükşehir Belediyesinin ve diğer kurum kuruluşların destekleriyle birçok projeye imza attık. Sivil toplum kuruluşları da çok büyük desteklerde bulunuyor. Gönüllü kuruluşlarımız bize çok yardım ediyor. Buradaki eğitim, ekip çalışmalarıyla harika bir şekilde gidiyor. Türkiye'ye ve Avrupa'ya örnek bir okuluz. Sayı olarak bu alanda dünyanın en büyük okuluyuz. Araştırmalarımıza göre bu alanda bizden daha büyük bir okul yok. Avrupa'dan birçok eğitimci ve araştırmacı okulumuza gelip bilgi alıyor. Daha önce Macaristan ve Romanya'dan heyetler geldi. En son Almanya'dan bir heyet geldi. Arap ülkelerinden gelen heyetler oldu. Ortadoğu'da otizm okulları yok. Gelen heyetler, okulumuzu gezip burayı örnek alarak kendi ülkelerinde uygulamaya çalışıyor."
Otistik bireylerin rehabilitasyonu konusunda Türkiye'ye öncülük ettiklerine dikkati çeken Çınar, serası ve pastanesi de bulunan merkezde üretilen ürünlerin, döner sermayeyle satılarak gelir elde edildiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile