Otistik Çocuğu Olan Milletvekili De Komisyona Katkı Sunacak

CHP Kayseri Milletvekili Arık, hem otistik çocuk sahibi bir baba hem de hekim olarak, Down sendromlu ve otistik bireylerin sorunlarına yönelik Mecliste kurulan araştırma komisyonuna katkı sunacak Arık, araştırma komisyonu kurulmasını anlamlı bularak, 'Türkiye'deki otistik ve Down sendromlu çocukların, ailelerinin sorunlarına bir nebze de olsa çözüm bulma konusunda ümitliyim' dedi.

MELTEM ÖZTÜRK - CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hem otistik çocuk sahibi bir baba hem de hekim olarak, Down sendromlu ve otistik bireylerin sorunlarına yönelik Mecliste kurulan araştırma komisyonuna katkı verecek. Arık, "Türkiye'deki otistik ve Down sendromlu çocukların, ailelerinin sorunlarına bir nebze de olsa çözüm bulma konusunda ümitliyim." dedi.

21 Mart Down Sendromlular Günü'nün hemen ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, down sendromlu, otistik bireylerin, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite yaşayan vatandaşların sorunlarını, ihtiyaçlarını belirleyecek, alınacak önlemleri tespit edecek.

-Tecrübesini paylaşacak

14 yaşında otistik bir kızı olan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hem yaşadıklarını hem de hekimlik birikimini kurulan komisyonda da paylaşacak.

Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Bu durumu yaşayan biri olarak, bu vatandaşların neler yaşandığını biliyorum. Aynı zamanda hekimim, çözümlerin neler olacağı konusunda katkı sunacağımı düşünüyorum. Türkiye'de yaşayan otizmli ve Down sendromlu çocukların, ailelerinin sıkıntı, sorunlarına bir nebze de olsa çözüm bulma konusunda ümitliyim." diye konuştu.

Meclis çatısı altında bu konuya el atılmasını olumlu ve anlamlı bulan Arık, komisyonun kurulması için dört partinin hemfikir olmasının, birlikte konuyu ele almasının, çözüm odaklı çalışma yapmasının önemine işaret etti.

Down sendromu ve otizmin birbirinden farklı olduğuna dikkati çeken Arık, Türkiye'de, yaklaşık 70 bin Down sendromlu, 1 milyon 200'de otizmli bulunduğunu kaydetti.

Down sendromunun nedeninin bilindiği ve gebeliğin 16. haftasında buna teşhis konulabildiğine dikkati çeken Arık, çoğu ailenin hekimle konuştuktan sonra gebeliği sonlandırabildiğini, bu nedenle sayının gittikçe azaldığını anlattı.

Otizmin nedeninin ise belli olmadığını, ürkütücü derecede arttığını dile getiren Arık, 1985'te 2 bin 500 doğumdan biri otizmli doğarken, bugün 68 doğumdan birinin otizmli doğduğunu söyledi.

-"Özel eğitim öğretmeni eksikliği"

Arık, komisyonun ele alması gereken konuları da sıraladı.

Erken teşhis ve erken teşhisle birlikte yoğun bir eğitimin önemine işaret eden Arık, Down sendromu ve otizmde, özel eğitim öğretmeni ve özel eğitim öğretmeni yetiştirecek öğretim üyesi eksikliği bulunduğunu kaydetti.

Arık, "Hem Down sendromlu hem otizmli bireylerin gerçek anlamda eğitim alıp alamadıkları, veren kişiler kimler, bunların mutlaka ele alınmalı. Federasyon, dernek, kurumlarla bir araya gelmeli, birlikte yol haritası çizilmeli. " diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile