Pek çok akademisyen, ögrenci ve ailenin katildigi ve çevrim içi olarak gerçeklestirilen etkinligin açilis konusmasi Engelliler Arastirma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ibrahim Diken tarafindan yapilirken, sempozyum ayni zamanda Engelliler Arastirma Enstitüsünün sosyal medya hesabindan da canli olarak yayinlandi. Sempozyumda Otizm Spektrum Bozuklugu (OSB) hakkinda pek çok arastirma ve gelisme ele alinirken, ayni zamanda OSB’li bireyler için yürütülen çalismalar da yer aldi.
2000 yilindan günümüze görülme sikligi yüzde 241 artan ve görülme sikliginda artisin en yüksek oldugu yetersizlik grubu olan OSB, güncel verilere göre her 44 dogumda 1 gözleniyor. OSB, günümüzde sosyal etkilesim ve iletisim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarli, kendini uyarici, uygun olmayan davranislar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelisimsel bozukluk olarak tanimlaniyor.
2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü
2 Nisan, tüm dünyada OSB konusunda farkindalik olusturmak ve OSB’den kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amaciyla, 2008 yilinda Birlesmis Milletler tarafindan “Dünya Otizm Farkindalik Günü” olarak ilan edildi. Bu çerçevede 2 Nisan’da tüm dünyada OSB’ye iliskin farkindalik olusturma çalismalari düzenleniyor.
Otizm Spektrum Bozuklugu Sempozyumu Düzenlendi
Anadolu Üniversitesi Engelliler Arastirma Enstitüsü ev sahipliginde iki gün boyunca “2-3 Nisan Otizm Spektrum Bozuklugu Sempozyumu” gerçeklestirildi.