Otizmli Bireylere Nasil Davranilmasi Gerektigini Uzmani Anlatti

Otizmli Bireylere Nasil Davranilmasi Gerektigini Uzmani Anlatti

KOCAELI – Okul öncesi ögretmeni Türkan Boz, otizmli bireylere nasil davranilmasi gerektigi konusunda, "Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi ona güler yüzlü ve samimi yaklasmamiz gerektigidir. Bu durum onun kaygi durumunu azaltacak ve bizi kendine daha yakin hissedecektir" dedi.

Atlantis Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden okul öncesi ögretmeni Türkan Boz, otizmli bireylere nasil davranilmasi gerektigini detaylariyla anlatti. Fiziksel, gelisimsel olarak farklilik gösteren çocuklarin hayatlarinda da bu farkliligi devam ettirdigini ifade eden Türkan Boz, "Bu yüzden çocuklarimizin hayatini olabildigince düzenlemek

çok önemlidir. Ilk olarak özel bireyimizin bu durumunu kabullenmek bizler için çok önemlidir. Degisimlerde ve sürprizlerde kaygilanan çocuklarimizin bu degisiklikler ile karsilastiklari zaman öncesinde ve sonrasinda çocugumuza sözel olarak ifade etmeliyiz. Sözel olarak ifade edemedigimiz durumlarda görsel olarak destek saglayabiliriz" dedi.



"Hassasiyetlere saygi duymaliyiz"

Özel bireyin sinif ve ev içinde bazi hassasiyetleri olabilecegine dikkat çeken Türkan Boz, "Bunlara saygi duymaliyiz. Bu durumda sinif içindeki arkadaslar ve veliler bilgilendirilebilir. Su konulara dikkat çekilmelidir; mecaz kelimeleri olabildigince az kullanmak gerekir. Ayni sekilde cümlelerin sonuna birkaç saniyelik bekleme süreleri verilmelidir. Çocugumuzun belli noktalarda yükselebilecegi, farkli kurallari koyabilecegi anlatilmalidir. Bu farkliliklar normaldir. Arkadaslarina destek olunmasi gerektigi anlatilmalidir. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi ona güler yüzlü ve samimi yaklasmamiz gerektigidir. Bu durum onun kaygi durumunu azaltacak ve bizi kendine daha yakin hissedecektir" diye konustu.



"Bizimle etkilesime girdigini fark etmeli ve sevinmeliyiz"

Parkta veya sokakta özel bireye nasil davranilmasi gerektigi konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Boz, "Çocugumuza yeni bir arkadasinin geldigi ve onunla birlikte oynamasinin gerektigi, nasil etkilesime girecegi model olarak gösterilmelidir. Eger, otizmli birey dokunulmasi, temas edilmesi gibi isteklerde bulunmuyorsa ona dikkat ederek oyuna devam edebiliriz. Mesela salincakta sallanirken ona dokunmadan salincagi sallayabilir, ilk önce onun kaymasi beklenebilir veya ilk önce onun kaymasini isteyebiliriz" ifadelerini kullandi.

Otizmli bireylerin istenmemesi konusunu da degerlendiren Boz, "Bu aslinda hem kendi çocuklarina hem de otizmli bireye yanlis olan davranis modelidir. Kendi çocuklari için dar bir bakis açisina örnek olmuslar. Otizmli çocuklarin da hayatindaki ilk adimlarinda kendine olan güvenini kaybetmesine sebep olmuslardir. Otizmli bireylerin hayatin içinde var oldugunu herkesin kabul etmesi ve hayatimiza aldigimiz süre zarfinda dikkat etmemiz gereken konular oldugunu bilmemiz gerekiyor. Onlarin farkliliklarina saygi duymak ve devam ettirmek gerekiyor. Karsidaki insanlar onun bu davranislarina saygi duydugunu hissettigi için kaygi düzeyi azalacak ve bizimle etkilesime girme noktasinda kendisi de adim atacaktir. Otizmli bireyler etkilesime girerken ilk durumlari oldugu gibi söyler. Örnegin ‘Kilo almissin, sivilcen çikmis’ gibi. Aslinda bize kisisel olarak bir durum yok. Sadece gördügünü söylüyor. Bizimle etkilesime girdigini fark etmeli ve sevinmeliyiz. Artik otizmli bireyler hayatimizin her alaninda varlar. Her yerde karsimiza çikabiliyorlar. Bu yüzden herkesin bilinçlenmesi gerekiyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile