Otizmli Ögrenciler, Atli Terapi Merkezinde Özgüven Kazaniyor

Otizmli Ögrenciler, Atli Terapi Merkezinde Özgüven Kazaniyor

Dogada Atli Terapi Projesi çerçevesinde otizmli ve özel bireyler, atli terapi merkezinde düzenlenen etkinliklerde özgüven kazaniyor.



Daday Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ile Nöbetçi Ekip Kaliteli Yasam Dernegi tarafindan hazirlanip Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü tarafindan kabul edilen Dogada Atli Terapi Projesi çerçevesinde otizmli ve özel bireyler, atli terapi merkezinde özgüven kazanmaya devam ediyor.

Dogada Atli Terapi Projesi hem özel bireylere özgüven kazandiriyor hem de kisisel gelisimlerine olumlu yönde katki sagliyor. Ayni zamanda özel bireylerin aileleri de çocuklariyla birlikte keyifli ve kaliteli zaman geçiriyor.

Eylül ayi sonunda açilisi yapilan özel bireylere yönelik hazirlanan Dogada Atli Terapi Projesi çerçevesinde devam eden terapilerle özel birey gençler ve çocuklarda gelisim gözleniyor.

“Çocuklarimiz üzerinde olumlu etkisi oluyor”

Özel bireyler için oldukça yararli bir proje oldugunu belirten Kastamonu Özel Bireyler Dernegi Baskani Huriye Boyraz, “Bu projeyi oldukça önemsiyoruz. Bu atli terapi çerçevesinde çocuklarimiz at üzerinde dengesini saglayarak hayatlarindaki diger hareketlerinde ve okul basarisini olumlu yönde etkiliyor. Dengelerini saglarken, hayatlarindaki diger faaliyetlerinde bu basariyi gösterebiliyorlar. Çocuklarimiz üzerindeki bu terapinin olumlu etkilerini gözlemliyoruz. Hayvanlarla iç içe olmalari da korkularini yenmelerini sagliyor. Bunu kendi çocugumda da fark ettim. Kedilerle de köpeklerle de arasi düzeldi öncesinde daha çok korkardi. Bugün havanin da açik ve sicak olmasi çok güzel oldu. Ancak biz bu terapimize kisin da devam ettik. Ekim ayindan beri devam ettigimiz bir proje” dedi.



“Otizmliler farkindalik gününde etkinliklerimiz olacak”

2 Nisan Otizmliler Farkindalik Günü için çesitli etkinliklerin düzenlendigini söyleyen Boyraz, “Yarin ve Cumartesi günü etkinliklerimiz olacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nün de katilimiyla Off Road arabalariyla gezi düzenlenecek. Cumartesi günü de TOSSFED Temsilcisi Lütfiye Hanimin öncülügünde Merkez Spor Salonu’nda program düzenlenecek” diye konustu.



“Çocuklarimiz kendilerine olan özgüvenlerinde artis yasiyor”

Özel bireyli çocuklarin atli terapi ile özgüvenlerinde artislarin gözlemlendigini söyleyen Nöbetçi Ekip Kaliteli Yasam Dernegi Baskani Nihal Gül ise, söyle konustu: “Otizm Farkindalik Günü’nü atli terapi vererek geçirdik. Otizmliler her seyin farkinda olan kisiler. Biz atlarla 6 aydir, Kaliteli Yasam Dernegi olarak, egitim veriyoruz. Bu egitimi alan çocuklarimizda inanilmaz degisimleri gördük, farkina vardik. Çocuklarimiz, kendilerine olan özgüvenlerinde artis yasiyor. Kendilerini ifade etmede inanilmaz bir potansiyele sahip oldular. Onlari atlarla bulusturdugumuz için inanilmaz mutluyuz. Insallah bu projemiz uzun bir süre devam edecek”

“Duyu bütünlemesi programina özellikle degindik”

Duyu bütünlemesi programina özellikle degindiklerini belirten Gül, “Bugün çocuklarimizla öncelikli olarak duygusal çalismalar yaptik. Duyu bütünlemesi programina özellikle degindik. Otizmli çocuklarimizda dokunma duyusu çok yok. Atlara dokunarak kendilerini ifade edebilecek donanima kavusuyorlar. Yumusak kadifemsi bir tene dokunduklari zaman yavas yavas bunu asmalarini sagliyoruz. At üzerinde denge hareketlerimiz var onlari yapabilmelerini sagladik. Bu sekilde güzel gelismeler kazandik ve daha da iyi kazanimlar elde edeceklerine inaniyoruz” seklinde konustu.



“Kizim içine kapanik birisiydi simdi kendi derdigini anlatabilir hale geldi”

Atli Terapi Projesinden önce kizinin içine kapanik birisi oldugunu anlatan Nurcan Demirtas da, “Kimse ile diyalogu yoktu. Kalabalik ortama girmezdi. Kalabalik ortamlara girmez oradan sürekli kaçardi. Markete gittigimiz zaman çok kötü sorunlar yasardik. Bizde Atli Terapi Projesine dahil olduk. Emegi geçen herkesten Allah razi olsun. Kizim gerçekten sosyallesti. Atlari hatta hayvanlari çok seviyor. Atlara karsi ayri bir ilgisi olustu. Atli Terapi Projesine katildigimiz için kendimizi çok sansli görüyoruz. Projeden önceki dönemde ve projeden sonraki dönemde söyle sorunlarimiz oluyordu. Kizimda büyük bir gelismenin oldugunu görüyorum. Kizimin kelime haznesi gelisti. Daha çok kelime üretip daha çok konusmaya basladi.

Artik kendisini ifade edebiliyor. Derdini ve sikintisini artik kendisi anlatabiliyor. Bize bu proje çok iyi geldi. Bu yüzden çok sansliyiz, emegi geçen herkesten Allah razi olsun”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile