MERİÇ ÜRER - İzmir'de yaşayan otizmli Ozan Gültekin, dalış sporuyla tanışması sonrası öfke nöbetleri, içe kapanıklık ve iletişimsizlik sorunlarını büyük ölçüde çözmesiyle dikkati çekiyor. Gültekin, Kanada'da düzenlenecek Dünya Otizm Festivali'nden de davet aldı.
Ağır otizmli olarak tanımlanan Ozan Gültekin'in (18) babası Cengiz Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer çocuklardan farklı olduğunu 2 yaşındayken farkettikleri oğullarının yüzde 90 otizmli olduğunu öğrenince hayatlarının değiştiğini söyledi.
Konuşamayan, çevresiyle iletişim kurmaktan kaçan ve zaman zaman saldırganlaşan oğlunu bir rehabilitasyon merkezine götürmeye başladıklarını aktaran Gültekin, işinden ayrılarak zamanını oğlunun tedavisine ayırdığını, onu sosyal yaşama kazandırmak için büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi.
Gültekin, otizmli bir çocukla ilgilenmenin zorluklarına değinerek, şunları söyledi:
'Çok agresifti, öfke nöbetleri artmaya başladı. Kendini ısırıyor, yerden yere vuruyor, eline geçirdiği herşeyi atıyordu. Markete dahi gidemiyorduk çünkü elimizden kurtulup herşeyi dağıtıyordu. Otizmli çocuklar kendi başlarına bir yere gidemiyor. Anne baba onların adına düşünmek zorunda. Sürekli dolaştırmak zorundalar. Parka, denize götürmek lazım. Televizyonda gördüğü yere gitmek istiyor ama bunu ifade edemiyor.' dedi.
- 'Kaptan Cousteau'nun dalış malzemelerini istedi'
Yüzmenin otizmlilerin rehabilitasyonunda başarılı sonuçlar verdiğini öğrenince oğlunun bir havuza kaydını yaptırdıklarını ancak vatandaşların davranışlarından rahatsız olması nedeniyle havuz üyeliğinin iptal edildiğini anlatan Gültekin, bu sürecin ardından onu denize götürmeye başladığını söyledi.
Cengiz Gültekin, oğlunun zıpkınla balık avlayan bir kişiyi görünce kıyafetlerini giymek istediğine işaret etti. Gültekin, Ozan Gültekin'in dalgıçlara ilgisini görünce ona Kaptan Cousteau'nun videolarını seyrettirdiğini, yaptıkları araştırma sonucu Pamucak'ta engelliler için özel eğitim veren dalış merkezi ile çalışmalara başladığını söyledi.
Oğlunun 4 yıldır dalış yaptığını, fırsat buldukça denize geldiklerini aktaran Cengiz Gültekin, dalış sporuyla tanışması sonrası hayatlarının değiştiğini vurguladı.
Bir otizmli için oldukça zor bir spor olan dalışın çocuğuna başarma duygusunu kazandırdığına dikkati çeken Gültekin, şöyle dedi:
'Çocuk sudan çıkıp eve gelince çok mutlu oluyordu. Bir şeyi başarmanın mutluluğunu yaşıyordu. Zamanla öfke nöbetlerinde azalma, diyalog kurmada artışlar başladı. Biz de bu dalışın verdiği güvenle, çocuğa küçük küçük görevler vermeye başladık. Bakkala, fırına, berbere kendisi gitmeye başladı. Biz de arkasından onu izliyorduk. Çocuk bunları başarıyla yerine getirince kendisine güveni daha da arttı. Bunda dalışın çok büyük etkisi oldu, dalış gibi zor bir işi başarınca bu işler ona kolay geldi.'
Ozan Gültekin'in okulunda da başarısını artırdığını kaydeden baba Gültekin, dalış sırasında çektikleri videoları internet üzerinden irtibat kurdukları uluslararası organizasyonlarla paylaştıklarını ve Kanada'da düzenlenecek ANCA Dünya Otizm Festivali için davet aldıklarını bildirdi.
Vancouver kentinde 30 Eylül-5 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festivale gitmek için sponsor aradıklarını dile getiren Gültekin, 'Ozan'ın hikayesi çevremizde birçok otizmli için umut oldu. Bu hikayeyi dünyada da göstermek istiyoruz. Ancak imkanlarımız bunun için yeterli değil. Destek sağlayabilirsek bu başarı hikayesini dünyada duyurmak istiyoruz.' ifadelerini kullandı.
- 'Balıkları elleriyle besliyor'
Engellilere dalış eğitimi veren dalış eğitmeni Tağmaç Saraçoğlu da Ozan Gültekin'in eğitime başladıktan sonra devam edebilen tek engelli olduğunu vurguladı.
İlk dönemlerde suda bir kaç dakika kalan Ozan Gültekin'in zamanla daha uzun süreyi suda geçirmeye başladığını anlatan Saraçoğlu, 'Şimdi daldığı zaman en az 20 dakika kalıyor. Rahatladığını hissediyoruz, çok mutlu oluyor. 4-5 metre derinliklere inerek balıkları elleriyle besliyor.' diye konuştu.
Dalış eğitmenlerinden Serhat Arıkan, Ozan Gültekin'in su altındaki canlılarla temas kurdukça dalışa bağlandığını, yeni konuları öğrenme konusunda büyük bir adım attığını gözlemlediklerini sözlerine ekledi.
Otizmli Ozan Gültekin'in Yüzü Dalışla Güldü
Kaptan Cousteau'nun videolarını izleyerek dalış sporuna başlayan otizmli Ozan Gültekin, sosyal hayatta elde ettiği başarılarla dikkati çekiyor Baba Gültekin: 'Sudan çıkınca çok mutlu oluyordu. Bir şeyi başarmanın gururunu yaşıyordu. Zamanla öfke nöbetlerinde azalma, diyalogda artışlar başladı' 'Kanada'da ekim ayında gerçekleşecek Dünya Otizm Festivali'ne davet edildik, destek bulabilirsek gideceğiz'