Oto Dizayncılar Da İhracatta Söz Sahibi Olmak İstiyor

Dünyanın dört bir yanına özel donanımlı araç satan oto dizayn sektörü, yıllık 50 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Hafif Ticari Araçlar Üst Yapıcılar Derneği (HTA) Başkanı Elvan Zorlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oto dizayn sektörünün hedeflerini ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye'deki oto dizayn sektörünün en büyük eksikliğinin birlik ve beraberlik çatısı altında toplanamaması olduğunu vurgulayan Zorlu, bu kapsamda yeni bir dernek kurulması için yürütülen çalışmaların tamamlanarak HTA'nın faaliyete geçirildiğini ifade etti.

Hızla büyüyen sektörde yurtiçi satışlarının yanı sıra ihracatın da önemli oranda büyümeye geçtiğini anlatan Zorlu, sektörde faaliyet gösteren iş adamları ve üreticilerin, yeni çıkan yasalardan ve gelişmelerden haberdar olama yönünde zayıf kaldığını dile getirdi.
Zorlu, kurdukları Hafif Ticari Araçlar Üst Yapıcılar Derneği ile en büyük eksiklikleri olan birlik ve beraberliği sağladıklarını söyledi.

Sektörün Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında merdiven altı tabir edilen üreticileri aradan çıkardığına dikkati çeken Zorlu, "Avrupa Birliği Uyum Yasası kapsamında bir firma hangi aracı dizayn ediyorsa belgesini alarak üretim gerçekleştiriyor. Bu da merdiven altı üretim yapanları aradan çıkarmış oldu. Biz son sitem teknoloji kullanarak işimizi layıkıyla yapma gayreti içinde çalışıyoruz" dedi.

Zorlu, oto dizayn sektörünün başta Arap ülkeleri olmak üzere Fransa'dan, Rusya'ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, ülkelere göre de araçlarda istenen donanımların farklılık gösterebildiğini vurguladı.
- "Hedef, 50 milyon dolarlık ihracat"
Dizayn projeleri doğrultusunda Rusya'daki bir müşterinin aracında tercihini "mini bar"dan yana kullanırken Arap ülkelerindeki müşterilerin ise sahra kliması ve abdestlik bölümlerini talep ettiğini belirten Zorlu, "VIP" araçlardaki donanımların artık "sınır tanımaz" dereceye doğru ilerlediğini kaydetti.

Sektörün ihracatta da dünyada önemli pay sahibi olduğunu ifade eden Zorlu, "İhracatta hedefimiz 2015 yılında 50 milyon dolar gelir sağlamak. Amacımız bu rakamlara ulaşmaktır. Yaptığımız işlerle gündeme gelmek, yaptığımız araçların kalitesi ile gündemde olmak istiyoruz" dedi.

- "Dünyaya oto dizaynı Türkiye öğretti"
Zorlu, Türkiye'nin "VIP" araç dizaynı konusunda sektörde söz sahibi ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin sektöre farklı bir nefes ve gelişim kazandırdığını vurguladı.
Türkiye'nin uçak konforunda VIP araçlar tasarladığını anlatan Zorlu, şöyle konuştu:
"Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki gibi bir sistem yok. Yurt dışında insanlar panelvan araçlarıyla yük taşır, aile sayısına göre araçlarındaki koltuk sayısını yükseltir. Ancak VIP özelliği Türkiye'de mevcut. Yurt dışından ülkemize gelenler bizim bu araçlarımızı gördüğünde büyük şaşkınlık yaşıyor. Yurt dışında oto dizayn sektörü Türkiye'deki kadar gelişmiş değil. Türkiye'deki oto dizayncılar uçak konforunda araç üretebilme kabiliyetine sahipler. Gerçek olan şudur ki dünyaya oto dizaynını Türkiye öğretti. İş adamları, yöneticiler, bürokratlar her türlü donanıma ait üst düzey araçlara yöneldi. Bu donanımları da Türkiye'deki oto dizayncılar en iyi şekilde araçlarda uyguluyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile