5 ayda 340 bine yakın otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştirilen Türkiye'de gözler sandık sonuçlarına çevrildi. AK Parti'nin en yüksek oyu aldığı seçimlerden CHP ikinci parti olarak çıktı. Yeni kurulacak hükümetin ekonomiye yönelik uygulamalarının aynen devam etmesi beklenirken otomotiv sektöründe Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerin etkisi sürecek. Kredi kullanımını kontrol altında tutmaya yönelik kararlar, büyümeyi frenleyici bir etki gösterecek.
Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte ekonominin soğutulması ile ilgili önlemlerin devam edeceğine inanan Toyota Pazarlama Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu durumu normal karşıladıklarını ve ekonomik artışın bu hızla devam etmesini beklemediklerini söyledi. Yeniden yapılandırma kapsamındaki borçların seçim sonrasında ödenmeye başlanacağını, bu nedenle tüketimin biraz daha azalmasının, tüm sektörleri etkilemesinin söz konusu olduğunu belirten Bozkurt, "Seçim sonrası ekonomi ile ilgili soğutma çalışmaları devam edecek. Zaten çok yüksek oranlarda bu borç yapısı ile büyümemizi sağlıklı bulmuyorlar. Bu anlamda önlemler alınmaya başlandı ama, seçim sonrası bu önlemlerin derecesi biraz daha artabilir.'' dedi.
Ekonomiyi destekleyen kaynakların yapılandırılmasıyla ilgili daha sağlıklı bir zemine ulaşılmak istendiğini belirten Bozkurt, bu yaklaşımı kendilerinin de desteklediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Gerçekten risklerle dolu iniş çıkışı, yüksek ekonomiyi artık istemiyoruz. 3-5 yılı rahat planlayabildiğimiz ekonomi istiyoruz. Yılın ikinci yarısı hiçbir sektör için kolay olmayacak. Büyüme hızının daha yavaş olduğu, tüketim alışkanlıklarının nispeten kontrollü olduğu bir yapı söz konusu olacak. ''
Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, Merkez Bankası kararlarının etkisini yılın ikinci yarısından itibaren daha net göstereceğini söyledi. Temmuzdan itibaren satışların ay bazında geçen yılın altına inmeye başlayacağını kaydeden Tatoğlu, ekstra bir mali tedbir alınmaması halinde pazarın 800 binler düzeyinde kapanacağını dile getirdi.
Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, seçimlerden önce gerçekleşen büyümenin, yılın ikinci yarısında faizlerdeki artış gibi mali tedbirlerle yavaşlayacağı yönünde görüş bildirdi. "Yılın ilk yarısı pazarın yüzde 60 büyüdüğü bir dönem oldu. Ama mart sonundan itibaren alınan önlemler etkisini göstermeye başladı. Bu tedbirlerin etkisinin daha da artacağını düşünüyorum. Türkiye'nin ithalatçı konuma düşme riskine karşı, seçim sonrası otomobil sektörüne yönelik ek vergi beklemiyorum. Bakanlığın daha aklıselimle daha geliştirici politikalar yapacağına inanıyorum. Hem otomobil talebini düşürmemek hem de devletin vergi kaybını artırmamak açısından daha yeni, modern düzenlemeler getirileceğini tahmin ediyorum.'' dedi. Otomobil satışlarında en belirleyici etkenin kredi faizleri olduğunu dile getiren Karaarslan, 'kabul edilemeyecek' oranda yükselme olması halinde otomobil satışlarında gerilemenin kaçınılmaz olacağını ifade etti.
Oto satışları yılın ikinci yarısında hız kesecek
Ekonomiyi soğutmaya yönelik tedbirlerin yeni hükümet döneminde de devam etmesi bekleniyor. Sektör uzmanları Merkez Bankası kararlarının temmuzdan itibaren etkisini daha net göstermeye başlayacağı görüşünde. Fiyatları etkileyecek herhangi bir vergi değişimi ise ufukta görünmüyor.