Otobüste Darp Edilen Yasli Çiftin Avukati Açiklamasi 'Suçun Niteligi Tam Anlamiyla Kasten Öldürmeye Tesebbüstür'

Otobüste Darp Edilen Yasli Çiftin Avukati Açiklamasi 'Suçun Niteligi Tam Anlamiyla Kasten Öldürmeye Tesebbüstür'

İçel’de otobüste darp edilen engelli yasli adam ve esinin Karaman’daki Avukati Hasan Hüseyin Öztürk, suçun kasten yaralama degil, kasten öldürmeye tesebbüs oldugunu, davayi agir ceza mahkemesine tasiyacaklarini söyledi.

Olayin, 15 Aralik 2023 günü saat 14.40 siralarinda meydana geldigini belirten Avukat Öztürk, “Sorusturma asamasinda gerek savcilik makamina gerek Sulh Ceza Hakimligi makamina kamera kaydi görüntüleri gelmedigi için dosya o asamada yalnizca vekillerimizin ifadesine dayandigi için bir tutuklama karari verilmedi. Fakat daha sonra kamera kaydi görüntülerinin sorusturma asamasindaki savcilik ve Sulh Ceza Hakimligi makamlarina ulasmasi neticesinde sanik hakkinda bir tutuklama karari verildi.

Aslinda bunun temel sebebi sorusturma asamasinda savcilik makaminin suçun niteligini degerlendirmedigi, bir hataya düsüp suçun niteligini kasten yaralama olarak belirlemis olmasi. Olay görüntüleri kamera kaydi görüntüleri incelendiginde suçun niteliginin kasten yaralama degil, süpheli sahislarin vekilimizin engelli oldugunu, kalbinde pil oldugunu bilmesine ragmen öldüresiye darp etmesi neticesinde suçun niteligi tam anlamiyla kasten öldürmeye tesebbüstür. Bu asamada kasten yaralama suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi oldugu için çocuk 18 yasindan küçük oldugu için yürürlükteki mevzuatta hukukumuzda Çocuk Agir Ceza Mahkemesinin görevine girmedigi hallerde çocuklar hakkinda genelde tutuklama karari verilmiyor. Bu nedenle çocuk hakkinda Çocuk Agir Ceza Mahkemesinde bir yargilama yapilmasi gerekirken dosyanin Asliye Ceza Mahkemesine açilmis olmasi sebebiyle bir tutuklama karari verilmemistir. Bu konuda yine savcilik makami yanilgiya düsmüstür" dedi.



"Darp edenlere yönelik baston hareketi savunma hareketi olarak gösterildi, müvekkilim dosyaya sanik olarak eklendi"

Avukat Öztürk, İçel Cumhuriyet Bassavciliginin düzenlemis oldugu iddianamede darp edilen müvekkilinin sanik olarak gösterilmesiyle ilgili olarak da, "Sanik olarak eklenmesinin sebebi olarak müvekkillerimizi darp eden sahislara yönelik yapilan bir baston hareketi, bir baston savunma hareketi gerekçe gösterilmistir. Kaldi ki bu baston savunma hareketi sahislara ulasmadigi gibi vekillerimiz kendilerini korumak amaciyla yapmislardir. Fakat bu husus yine savcilik makami tarafindan kanaatimizce yanlis degerlendirilip müvekkilimizin dosyaya sanik olarak eklenmesiyle sonuçlanmistir. Yine kamuoyunun tahmin edecegi üzere müvekillerimiz en kisa zamanda bu suçlamalardan aklanacaktir“ diye konustu.



“Görüntüler büyük bir infiale yol açti”

Avukat Hasan Hüseyin Öztürk, maalesef görüntüler bize ilk ulastiginda biz avukatlar olarak bu tip vakalara alisik olmamiza ragmen bizim bile yüreklerimizi sizlatti. Kamuda büyük bir infiale yol açti. Yine vatandaslarimizin yüregine dokundu. Biz de bu asamada yine sürecin sonuna kadar takipçisi olacagiz. Su an dosya İçel 19. Asliye Ceza Mahkemesinde açilmis durumda. Ilerleyen asamada bir görevsizlik itirazinda bulunacagiz. Dosyanin görevli mahkeme olan agir ceza mahkemesine tasinmasi için tüm girisimlerimizi sürdürecegiz. Yine daha önce de belirttigim gibi suçun niteligi kasten yaralama degil kasten öldürmeye tesebbüstür. Bu sebeple yargilama agir ceza mahkemesinde yapilmalidir. Bunun için de yine yargilamanin ilerleyen asamalarinda da saniklarin gerekli cezayi hukuk çerçevesinde almalari için elimizden geleni yapacagiz" dedi.



15 Aralik 2023’te otobüste darp edildiler

Olay, 15 Aralik 2023’te merkez Toroslar ilçesinde İçel Sehir Hastanesine giden otobüste meydana geldi. Iddiaya göre, Tarsus ilçesinde bir lisenin müdürü oldugu ögrenilen I.T. ile oglu A.O.T. (17), kalp pili takili olan, felçli oldugu için vücudunun sag kismini tam olarak kullanamayan ve böbrek yetmezligi çeken R.P. (77) ve esi H.P. ile (71) tartisti. Tartisma sirasinda önce A.O.T., ardindan da babasi yasli çifte saldirdi. Kendine hakim olamayan okul müdürü yasli adami darp etti. O anlar ise otobüsün güvenlik kamerasina saniye saniye yansidi. Olayin ardindan 17 Ocak 2024 tarihinde okul müdürü I.T. tutuklanirken, 28 Subat 2024 tarihinde darpla ilgili görüntülerin ortaya çikmasinin ardindan müdürün oglu A.O.T. tekrar gözaltina alindi ve emniyetteki islemlerinin ardindan çikarildigi mahkemece tutuklandi.

Okul müdürü 17 Ocak 2024 tarihinde tutuklaninca açiga alindi ve idari tahkikat baslatildi

İçel Il Milli Egitim Müdürlügü de olayla ilgili açiklama yapti. Açiklamada, "Tarsus ilçesinde görev yapan lise müdürü I.T. ve oglu ile engelli ve kalp hastasi oldugu ögrenilen R.P isimli vatandasimiz ve yanindaki esi arasinda otobüste koltuk için tartisma çikmis, büyüyen tartisma sonucunda okul müdürü ve oglu, yasli adami darp etmis, olayin ardindan yasli çift okul müdürü ve oglundan sikâyetçi olmustur. Sikayet üzerine Cumhuriyet Bassavciligi adli sorusturma baslatmis olup, gözaltina alinan okul müdürü I.T., 17 Ocak 2024 tarihinde çikarildigi mahkeme tarafindan tutuklanmistir. Olay ile ilgili olarak İçel Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan Il Milli Egitim Müdürlügümüze bilgi verilmesine müteakip adi geçen okul müdürü 17 Ocak 2024 tarihi itibariyle açiga alinmistir ve idari tahkikat baslatilmistir" denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile