Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, 'Yıllık satış potansiyeli 2 milyonun üzerinde olan İran otomotiv sektörü, özellikle parça alanında ciddi bir potansiyele sahip' dedi.
Gazetecilerle bir araya gelen Dudaroğlu, otomotiv sanayisinin 2015 performansıyla İran'a ambargonun kalkmasının sektöre etkilerini değerlendirdi.
Sektör olarak 2014 yılında yaklaşık 22,7 milyar dolar ihracata ulaştıklarını belirten Dudaroğlu, 'İhracat rakamımız geçen yıl yaklaşık 21,6 milyar dolara gerileyerek, yüzde 5’lik düşüş yaşadı. İhracat değerlerinde geçtiğimiz yıla göre eksi yönde bir hareket gözlense de, bunu kur farkı ile açıklamak mümkün. Miktar bazında artış görülürken, döviz kuru kaynaklı gerileme söz konusu. Üretim rakamlarımızda yüzde 16'lık artış ile 1,3 milyon adedi aşarken, pazarın da 1 milyon sınırını aşması memnuniyet verici bir gelişme oldu' bilgilerini verdi.
- '2016 yılı planı hazır'
Bu yıl toplam araç üretiminin yaklaşık 1,4 milyon, pazarın 900-950 bin seviyesinde, ihracatın ise 23 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini aktaran Dudaroğlu, 'Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz gün 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentisini sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 3,6'ya çekti. Türkiye için büyüme oranları ise son açıklanan 2016-2018 dönemi OVP’ye göre 2016 yılı için yüzde 4,5 ve 2017 için yüzde 5 olarak öngörülüyor. Gerek ulusal gerekse uluslararası arenada yaşanacak gelişmelerin, öngörülerimizi destekler nitelikte olmasını ümit ediyoruz' diye konuştu.
Dudaroğlu ayrıca yeni yılda rekabet gücünü artırmanın önemine dikkati çekerek, “TAYSAD olarak Ar-Ge ve inovasyon, yatırımlar, teşvikler, Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında ithal ham madde, ithal ara malı ve ürünlerin Türkiye’de üretimi, yenilikçi teknolojilerin Türk sermayesine kazandırılması, çalışma barışı ve yetkin insan kaynağı gibi daha birçok konuya da eğileceğiz. Verimliliğimizi arttırmak için gerekli tüm adımları atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.
- 'TAYSAD, Acem rüzgarlarına yön verecek'
Uygulanan uluslararası ambargonun kalkmasının ardından, pek çok ülke için cazip bir pazar olarak dikkati çeken İran pazarına ilişkin öngörülerde bulunan Dudaroğlu, 'Otomotiv tedarik sanayi olarak, mevcut yapımızı güçlendirerek, böylesine büyük bir potansiyel içeren İran pazarındaki fırsatları değerlendirebilecek kapasiteye ulaşmamız gerekiyor' dedi.
Dudaroğlu, İran otomotiv pazarının büyüklüğünün ve hızlı gelişme potansiyelinin Türk Tedarik Sanayisi tarafından çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini, kısa vadede birçok anlaşmanın yapılabileceğini ve otomotiv üretimindeki genişlemenin fırsata çevrilmesi için stratejilerin doğru belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Mehmet Dudaroğlu, Türkiye ile İran arasındaki kültürel yakınlığın atılacak iş birliği adımlarına olumlu yansımasını beklediklerini, Başkent Tahran nüfusunun yarısından fazlasının Türkçe konuşmasının ise ayrı bir avantaj olduğunu belirtti.
Dudaroğlu, yıllık satış potansiyelinin 2 milyonun üzerinde olduğu İran otomotiv sektörünün özellikle parça alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. 2014 yılı rakamlarına bakıldığında İran’ın 60 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ve dünya araç üretiminde 18. sırada yer aldığını dolayısıyla hızla gelişerek büyüyecek bu pazarda diğer büyük üreticiler gibi hızla yer alınması gerektiğini vurguladı.
TAYSAD’ın bu amaçlar doğrultusunda geçtiğimiz günlerde İran’daki paydaş kurum İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) temsilcileriyle bir araya gelindiğini ve gelecekteki olası iş birliklerinin değerlendirildiğini ileten Dudaroğlu, 'Ambargonun kalkmasıyla birlikte, şubat ayında ilk kez uluslararası katılım ile yapılacak olan İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı’na davet edildik; konuşmacı olarak yer alacağız. Burada TAYSAD, olarak Acem rüzgarlarına yön vereceğiz. Üyelerimizin de katılımını teşvik ettiğimiz bu organizasyon, ikili görüşmelerle destelenecek. İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar' diye ekledi.
Ticaretin uluslararası sorunları zamanla giderdiğine işaret eden Dudaroğlu, Rusya otomotiv pazarıyla ticaretin normalizasyon sürecine girdiğini, sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü söyledi.
- 'TAYSAD, Almanya ile Silver Label gururunu paylaşıyor'
Tedarik sanayisinin değerini arttırmaya yönelik marka algısıyla hareket ederek çalışmalarını sürdüren TAYSAD'ın, uluslararası bir kuruluş olan The European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) tarafından detaylı denetimlerden geçirilerek, kalite mükemmelliği yolunda önemli bir adım olan “Silver Label” sertifikasını almaya layık görüldüğünü anlatan Dudaroğlu, Türkiye’den yalnızca TAYSAD’ın almaya hak kazandığı Silver Label sertifikasının Avrupa’da otomotiv ve lojistik alanında yalnızca Almanya’daki bir eş değer kurumun alabildiğini söyledi.
Otomotiv Tedarik Sanayicileri İran'ı Radarına Aldı
TAYSAD Başkanı Dudaroğlu: 'Yıllık satış potansiyeli 2 milyonun üzerinde olan İran otomotiv sektörü, özellikle parça alanında ciddi bir potansiyele sahip' '2014 yılı rakamlarına bakıldığında İran’ın 60 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ve dünya araç üretiminde 18. sırada yer aldığını görüyoruz' 'TAYSAD, olarak Acem rüzgarlarına yön vereceğiz'