Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Tetik, ihracatçının birlik ve beraberlik duygusundan uzak ferdi çabalar ile sonuç elde etmeye çalışmasının Türk ekonomisine herhangi bir katkı sağlamayacağını söyledi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri(UİB)’ne bağlı OİB ev sahipliğinde ‘Rusya ve Çin Otomotiv Pazarına Giriş Semineri’ düzenlendi. Seminere katılan OİB üyesi ihracatçılara Rusya ve Çin pazarı hakkında bilgiler verildi. Seminerin açılış konuşmasını yapan OİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Rusya Masası Koordinatörü Şükrü Tetik, Rusya ve Çin pazarına gitmek isteyen ihracatçılara ferdi çalışmalar yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Türk insanının genleri dolayısı ile liderlik ruhuna sahip olduğunu kaydeden Şükrü Tetik, ihracat yapmak isteyenlerin bu tür davranışlardan uzak durması gerektiğini ifade etti.
RUSYA PAZARI YATIRIMCI BEKLİYOR
TİM bünyesinde faaliyet gösteren Rusya Masası Koordinatörlüğü görevine devam ettiğini hatırlatan Tetik, Rusya hakkındaki bilgilerini de katılımcılar ile paylaştı.
Rusya’nın artık doğalgaz ve petrol çıkarıp satan ülke imajından kurtulmak istediğini kaydeden Tetik şunları kaydetti: “Rusya artık sanayiye yatırım yapan ve sanayisi ile büyüyen bir ülke olmak için çabalıyor. 25 yıllık bir strateji planı hazırlamışlar. Otomotiv konusunda da hem yatırımcıyı hem de ihracatçıyı destekleyecek hazırlıkları var. Dışarıdan yatırım yapmak biraz zor olabilir. Katı kuralları var. Ancak bu kuralları yerine getirerek yatırım yapacak firmaların Rus otomotiv pazarından ciddi paylar alacağına inanıyorum. Büyük bir boşluk var. Özellikle yan sanayi konusundaki açıklarını kapatacak yerli firmaların oluşturulması için çaba gösteriyorlar. Yerli firmalar ile ortaklığa gidilebilir ya da zor da olsa şartlar yerine getirilerek fabrika kurulabilir.”
OTOMOTİV BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK
Roland Berger Strateji Danışmanlık firması İstanbul Bölge Sorumlusu Erkut Uludağ ise katılımcılara Rusya ve Çin otomotiv pazarı hakkında yaptıkları araştırmaların sonuçlarını açıkladı.
Araştırmalarında otomotiv sektörünün dünya genelinde büyüme göstermeye devam edeceğini tespit ettiklerini kaydeden Erkut Uludağ, 2017 yılında dünya üzerindeki otomotiv firmalarının 125 milyon araç düzeyinde üretim yapacaklarının altını çizdi. Rusya pazarında iş yapmanın zor olduğunu vurgulayan Uludağ, “Türkiye’den enerji konusunda yüzde 10 daha pahalı bir ülke. Tesis kurmak için izin almak zor. Ancak kredi imkanları ülkemize nazaran daha kolay. Kriz döneminde üretim ve hizmet sektörü büyük zararlar gördü. Yabancı yan sanayiciler kendi tesislerini kurarak ya da Rus yan sanayicilerle işbirliğine giderek yatırım yapma yolunu seçebilirler.” dedi.
ÇİN PİYASASI DEVLET KONTROLÜNDE
Çin ile Rusya arasında önemli farklılıklar olduğunu ifade eden Uludağ, Çin’in dünya ekonomilerinde ikinci sırada yer aldığını, ancak buna karşın birçok alanda geliştirmesi gerektiğini aktardı.
Çin otomotiv sektöründe özelleştirmelerin devam ettiğini, ancak devletin de yerli üretimi destekleme konusunda sıkı bir çaba içinde olduğunu açıklayan Erkut Uludağ, Çin pazarının otomotiv, kamyon ve parça pazarlarının çok hızlı büyümesine rağmen çoğu yatırım fırsatının lokal varlık gerektirdiğinin altını çizdi.
Otomotivciler Çin Ve Rusya‘ya Açılmak İstiyor
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Tetik, ihracatçının birlik ve beraberlik duygusundan uzak ferdi çabalar ile sonuç elde etmeye çalışmasının Türk ekonomisine herhangi bir katkı sağlamayacağını söyledi.