Otomotivde Mekatronik Mühendisliğinin Yükselişi

Otomotivde Mekatronik Mühendisliğinin Yükselişi

Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, otomotiv sektöründe artık elektronik aksamlar kullanılması nedeniyle makine mühendislerinin yetersiz kaldığını belirterek, sektörde çok miktarda mekatronik mühendisine ihtiyaç olduğunu kaydetti.


İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2015 Yılı 1. Olağan Toplantısı, Temsa'nın evsahipliğinde, Vali Mustafa Büyük başkanlığında gerçekleşti. Toplantı öncesi bir sunum yapan Dinçer Çelik, Temsa hakkında çeşitli bilgiler aktardı.

Yüzde 55 yerli üretim şehirler arası, şehir içi ve kısa mesafe otobüsleriyle dikkat çeken Temsa'da toplamda bin 518 çalışan olduğunu belirten Çelik, 2014 yılında 670 milyon TL ciro yaptıklarını anlattı. Temsa'nın Türkiye'de ilk Ar-Ge merkezi olduğuna değinen Çelik, üretimin 'En iyi kalitede' olması gerektiğini vurguladı. Şirket içerisinde katılımcılığın esas olduğunun altını çizen Çelik, 2010 yılında 144 çalışan fikir sunarken, geliştirdikleri inovasyon sayesinde 2014 yılında 5 bin 973 çalışanın fikir ürettiğini dile getirdi.

Şirketin uluslararası çalışmalarını da anlatan Dinçer Çelik, Avrupa pazarında yüzde 4, ABD pazarında ise yüzde 10 pazar payına sahip olduklarını ifade etti.

2014 yılında 104 milyon TL ihracat yaptıklarını söyleyen Çelik, yüzde 50 oranla, hatasız üretim yaptıklarını belirtti.

Çelik, “En iyi araç, en iyi maliyet bizde” şeklinde konuştu.

İstihdama yönelik bilgiler de aktaran Dinçer Çelik, fabrikalarında çalışan personeli özellikle Adana ve Tarsus'tan seçtiklerini anlattı. Bölgedeki yatırımdan bölge insanının yararlanması gerektiğine dikkat çeken Çelik, şirket içerisinde personele yoğun eğitimler verdiklerini dile getirdi. Otomotiv sektöründe artık elektronik ağırlıklı aksamlar kullanılması nedeniyle makine mühendislerinin yetersiz kaldığını vurgulayan Çelik, hızla yükselen mekatronik mühendisliğini işaret etti. Çelik, “Bundan 30 sene önce fabrikalarda elektrik elektronik mühendisliği yeterliydi. Şuan çalışan alacaksak hemen hemen tamamının teknik liselerden elektrik ve elektronik mezunu olmasını tercih edeceğiz. Üniversite mezunlarından da ağırlıklı olarak mekatronik mühendisi seçeceğiz. Makine mühendislerinin dahi işi zor. Mutlaka onlara da gerek var ancak mekatronik çok daha gerekli çünkü üm aksamlar elektroniğe kaydı.”
Temsa Global Genel Müdürü Dinçer Çelik, sunumunun ardından toplantıya katılan kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının sorularını yanıtladı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile