Dans Akademi tarafından 1 yıllık süren hummalı araştırmalar Sonucu kurulan Ottaman dans grubu, Osmanlı Devleti'ni görsel bir şölenle anlatıyor. 4 yıl önce İstanbul'un Bizans döneminden itibaren ele alındığı tarih araştırmaları ile başlayan serüvenin Amerika'ya da taşınması planlanıyor. Ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza atan Ottoman'ın kurucusu Levent Yılmayan, yaklaşık 40 yıldır hayatında dansın var olduğunu söyledi.
Yılmayan, "Dans grubumun adı altında çeşitli dernek ve kuruluşlarla birçokdansçı yetiştirdim. Birçok büyük dans gurubunda öğrencilerim dans etmekteler. Yetiştirdiğimiz çocuklardan büyük bir dans grubu, bir aile oluşturduk. 500 dansçımız var. Kendi bünyemiz içinde kostüm yapımı, dekor yapımı, dans çalışmaları ve çocuklara öğrettiğimiz dekor yapımı tasarımı, dikimi, tasarımı var. Bunun yanında zaten dans bir terapi, insanların psikolojik olarak rahatlayabildiği bir etkinlik" dedi.
Yılmayan, 140 dakika boyunca sahnede görsel zenginlik yaşattıkları proje ile ilgili olarak şunları söyledi: "Osmanlı projesine 3 sene önce başladık. 3 yıl önce senaryosu, tarihin incelenmesi, koreografilerin çıkması 1 yılı aldı. Bu yıl kostümsel anlamda eklemelerle, zenginleştirmelerle yeniden ele alacağız. Oyun 140 dakika sürüyor. 75 kişiyle oynuyoruz. 75 dansçının içinde birçok yaştan insan var. 10. Kostantin, 11. Konstantin'e şarapla yapılan suikasttan, Roma döneminden alıp günümüze kadar getiriyoruz. 10. Konstantin'in ölümü ve 11. Konstantin'in tahta çıkışı ile açılıyor sahne. O zamandan alıyoruz, buzamana kadar getiriyoruz. Ottoman gösterisinin içinde Hüma Hatun'un Fatih Sultan Mehmet'i doğurması, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi, 2. Murat dönemi, 2. Murat'ın semazenleri sevmesi ve onun içinde yer alması, Fatih Sultan Mehmet'in yağlı güreşleri sevmesi ve içinde yer alması bulunuyor." SPONSOR BULUNURSA AMERİKA OTTOMAN'I İZLEYECEK Yurt dışından gösteriyi sergilemek için birçok teklif geldiğini söyleyen Yılmayan, en Son Amerika'dan gelen teklifi değerlendirmek istediklerini dile getirdi. Levent Yılmayan, "Osmanlı dansını yurt dışında sergilemek istiyoruz. Çok teklif geliyor. Amerika'dan teklif var. Osmanlı'yı Amerika'da oynadığımızı düşündüğümüz zaman çok heyecanlanıyorum. Sponsor ve yardım edecek kişilerle görüşmeler tamamlanırsa oynayacağız" dedi.
Ottoman grubunun Osmanlı ile ilgili çekilen dizilerden çok önce kurulduğunu söyleyen Yılmayan, İstanbul'un zenginliği olan bir şehir olmasından yola çıktıklarını ifade ederek, "Birçok dizi ve birçok medya Osmanlı üstüne olmaya başladı.
Hem sevindirdi hem de şaşırttı. İnsanlar acaba bundan mı etkilendi diye düşünecek. Bizi tanıyanlar biliyor. Temelleri 4 yıl önce atıldı. 3 yıldır sergiliyoruz. Haziran ayında sahnelemeye başlayacağız. Bu gösterileri yapmamızın amacı, Ottaman grubu olarak gençlere sadeceotantik danslarla ilgili kültürümüzü değil, Osmanlı döneminden bugüne kadarki kültürümüzün yelpazesini anlatabilmek. Çalışmalarda çocuklara görev veriyorum, diyorum ki 1430 ile 1570 arası dönemi araştırın. Bununla ilgili inanılmaz araştırmalar getiriyorlar. Çalışıyorum. Hem hoşuma gidiyor. Neden? Bir işe yarayacak. Kendilerinden bir şey görüyorlar. Sahnede sergilenecek. Bunu gördükleri zaman Osmanlı'yı sevmeye başlıyorlar. Ben böyle bakmamıştım, çok ilginç diyorlar. Hiç beklemediğiniz çocuk burada tarihleilgileniyor" diye konuştu
Alt yapısı olmayan hiçbir şeyin güzel olmadığını vurgulayan Yılmayan, "Senelerimi bu işe verdim. Grubumuzda 12-13 yaşında dansçı da var, 45-50 yaşında dansçı da var. Alt yapıdaki dansçılardan her yıl elit dediğim gruba dansçı alıyorum. Alt yapıdan yetiştirdiğim dansçıları grubuma alıyorum. İnanılmaz keyif alıyorlar ve onları kazanmış oluyorum. Dans fabrikası gibi dansçı alıyoruz. Onları yetiştiriyoruz" dedi.
"İSTANBUL DAHA ÖNCE BÖYLE ANLATILMADI" Projenin fetih Sonrasına kadar uzandığını belirten Yılmayan, "Ottoman gösterisi izleyiciyi bugüne göre eski İstanbul'a kadar götürüyor. Hacıvat'la Karagöz'e, Rum meyhanelerine ve buna benzer birçok kültürün bir arada yaşadığı bu tür birçok mozaikten oluşan İstanbul'u anlatıyor ve yaşıyor. Dansla İstanbul'u hiç böyle anlatmadılar. Hüma Hatun'un doğum sahnesi dansla anlatılıyor. Dansla çok özel bir insanın doğduğunu anlatmak için görsel bir şov var. Hüma Hatun'un hamileliği kostümün aydınlık ışıklıolmasıyla anlatılıyor. Kelimelerle anlatılacak bir sahne değil, ama doğum anlatılıyor. Herkes Fatih Sultan Mehmet'in doğumunu çok iyi anlıyor" diye konuştu
Ottaman, Osmanlı Tarihini Görsel Bir Şölene Dönüştürüyor
Osmanlı Devleti'ni ve birçok kültürün bir arada yaşadığı tarihteki İstanbul'u 3 yıldır görsel bir şölenle anlatan Ottaman dans grubu, sponsor bulunursa gösterilerini ABD'de de sahneleyecek.