Oturarak Çalışanlar Kanser Riski Altında

Oturarak Çalışanlar Kanser Riski Altında

Meslek icabı günde 4 saatten fazla oturarak çalışmak zorunda olanların düzenli fiziksel aktivite yapsalar dahi kansere yakalanma riskinin azaltılamadığı, böyle çalışmak durumunda olanlara ofiste kısa periyodik aralıklarla hareket yapma imkanı verilmesi gerektiği belirtildi.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül, “fiziksel aktivite ve kanser ilişkisi” hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Gül, “Fiziksel aktivite ve kanser ilişkisi hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Literatürde egzersiz ve kanser ilişkisini araştıran güvenilir çalışmaların ortak sonucu fiziksel aktivitenin kanser üzerinde olumlu etki ettiği yönündeki ortak fikir birliğidir. Fiziksel aktivite kanserin önlenmesinde rol oynadığı gibi kansere yakalandıktan sonraki dönemde de pozitif rol oynar. Kanser tedavisi sırasında kemoterapinin yan etkilerini azaltmada ve kanser tedavisine olan yanıtı artırmada da egzersiz faydalı bulunmuştur. Ayrıca hastalık atlatıldıktan sonraki dönemde izlemde olan iyileşmiş hastalarda fiziksel aktivitenin kanserin yeniden ortaya çıkmasını egzersiz yapmayanlara oranla belirgin olarak azalttığı gösterilmiştir” dedi.

Fiziksel aktivitenin yoğunluğu ile kanser ilişkisinin araştırıldığını ifade eden Dr. Gül, “Örneğin haftada 3 saat yürüyüş yapmak meme kanserini önlemede etkili iken, haftada 6 saat yürüyüş egzersizi yapmak kolon kanserinden korunmada etkili bulunmuştur. Bu sürelerden daha fazla ve daha yoğun fiziksel aktivitelerin ilave bir katkısı meme ve kolon kanserlerinde gösterilememiştir. Ancak prostat kanserinde ise egzersiz süresi ve şiddeti artıkça kanser üzerindeki olumlu etkilerinin de arttığı saptanmıştır. Yürüme şeklinde yapılan fiziksel aktivite kanser hastaları için çok uygundur. Eğer hastada kırık riski taşıyan bir kemik sıçraması yoksa ve kanama riski bulunmuyorsa ağır fiziksel aktivitelerin yapılması kanserin iyileşmesi üzerinde olumlu etkiler gösterir. Saatte 3 km yürüyüş hafif; saatte 5 km yürüyüş orta ve saatte 8 km yürüyüş ağır egzersiz kabul edilmektedir. Kemiğe sıçrama yapmamış prostat kanserli vakalarda ağır fiziksel aktivitelerin prostat kanserine bağlı tüm ölümlerde yüzde 61 azalma sağladığı gösterilmiştir” diye konuştu.

Kanserin gerek radyoterapi gerekse kemoterapi ile tedavisi sırasında fiziksel aktivite yapmanın faydası olacağını söyleyen Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül, “Tedavi sırasında yapılacak düzenli egzersizlerin ve aerobik sportif aktivitelerin kemoterapiye bağlı halsizlik, yorgunluk, bulantı, sıkıntı, uyku bozuklukları ve zihinsel bozukluklar üzerinde olumlu katkı sağladığı gösterilmiştir. Ayrıca prostat kanserli vakalarda tedavi sırasında ortaya çıkan seksüel problemlerin de düzenli egzersiz yapanlarda daha az oranda görüldüğü rapor edilmiştir” şeklinde konuştu.

İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül şu bilgileri verdi: “Günümüzde kanserin türü, evresi, tedavi aşaması, hastanın yaşı, cinsi, operasyonların, kemoterapinin, ışın tedavisinin sebep olduğu geçici ve kalıcı bozukluklara göre ne tür fiziksel aktivitelerin hangi sıklıkla ve yoğunlukta yapılması gerektiği sorusuna yanıt bulabilmek için araştırmalar devam etmektedir. Onkolojide önerilecek fitness ve sportif aktiviteler, bilimsel kanıtların rehberliğinde her hasta için bireyselleştirilerek belirlenmesi giderek daha çok kabul gören bir yaklaşım olmaya başlamıştır.”
Günümüzde onkoloji hastalarına 3 seansta uygulanmak üzere 150 dakika hafiften ağır fiziksel aktiviteye doğru giden bir egzersiz programı önerildiğini söyleyen Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül, “Kanser hastalarında uygulanacak düzenli ve yeterli bireyselleştirilmiş fiziksel aktiviteler hem kanser dışı ölümleri azaltacak hem de kanserden kaynaklanan fonksiyon bozukluklarını rehabilite edecek; kanser tedavilerine bağlı yan etkileri azaltacak, hastalığın iyileşme sürecine katkıda bulunacak ve aynı zamanda iyileşen hastaların yeniden kansere yakalanma riskini azaltmaya katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile