'Ötv Adil Değil'

'Ötv Adil Değil'

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, özel tüketim vergisinin (ÖTV) adil olmadığını, geliri yüksek kişi ile düşük kişiden aynı verginin alındığını söyledi.


Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından BAOB'da düzenlenen seminerde, özel tüketim vergisinde özellik arz eden hususlar hakkında mali müşavirler bilgilendirildi. BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Diğer harcama vergileri gibi dolaylı bir vergi olan ÖTV, hem gayri adil, hem de hayatı zorlaştıran bir vergidir. ÖTV adil değildir, çünkü ödeme gücünü dikkate almıyor. Yüksek gelirli kişi ile düşük gelirli kişiler aynı vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Bu vergide bir hakkaniyet problemi vardır. Diğer taraftan; bu vergiler, malın bedeli üzerinden alındığı için fiyat artışına da sebep olmaktadır" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı Emekli Şube Müdürü Kemal Oktar da, “ÖTV, belirli mallarda uygulanan tek safhalı dolaylı vergidir. İmalat, ilk iktisap, ithalat veya ithalatçıların teslimi safhasında olmak üzere tek aşamada uygulanır ve bir kez alınır. Yönetimi kolaydır ve kapsamına giren mallar sınırlıdır. Ayrıca, malların tanımı standart ve hasılatı yüksektir” diye konuştu.

ÖTV ile KDV arasındaki benzerliklerden de bahseden Kemal Oktar, ÖTV ile KDV arasındaki farklılıkları ise şöyle sıraladı:
“ÖTV; İthalat veya imalatta bir kez alınıyor. Alıcılar açısından gider veya maliyet unsuru aynı listedeki mal imalatta kullanılırsa indirim imkanı var. Genelde her mal için farklı oran ve tutarlar uygulanıyor. İstisnaları sınırlı. İthal edilen veya ÖTV mükellefinden alınan malların ihracında ÖTV iade edilebilir. Listeler itibariyle vergilendirme dönemleri, beyan ve ödeme süreleri farklı. Serbest bölgeler ve yolcu beraberi eşya teslimi ihracat sayılmaz. KDV ise; İthalat veya imalattan tüketime kadar her safhada alınıyor. Bazı istisnalar hariç maliyet unsuru oluşturmuyor. Yüklenilen vergilerin hepsi indirim konusu yapılıyor. İki grup mal için indirimli, diğer tüm mal ve hizmetler için genel vergi oranı uygulanıyor. İstisnalar daha çok Her safhada ihracatçı ödediği verginin iadesini alıyor. Bazı mükellefler için 3 aylık dönem dışında vergilendirme dönemi, beyan ve ödeme süresi sabit. Serbest bölgelere ve yolcu beraberi eşya ihracat sayılır.”
ÖTV KAPSAMINDAKİ MALLAR
Gelir İdaresi Başkanlığı Emekli Şube Müdürü Oktar, ÖTV kapsamına giren malları ise şöyle açıkladı:
“1 numaralı listede akaryakıtlar, LPG, doğalgaz, biodizel, solvent türevleri, tiner, bazyağ, madeni yağ, yağlama müstahzarı yer alıyor. 2 numaralı listede otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, tıp çekicisi, kamyonet, kar ve golf aracı, kısa mesafe taşıyıcılar, motosiklet, uçak-helikopter, yat ve kotra yer alıyor. 3 numaralı listede kolalı gazoz, alkollü içkiler, sigaralar ve diğer tütün mamulleri yer alıyor. 4 numaralı son listede ise havyar, kürk, kristal eşya, kozmetik, muzır neşriyat, beyaz eşya, tv, video, monitör, klima, kumanda, elektrikli ev aletleri, cep telefonları, ses ve görüntü cihazları, manyetik bant, DVD, VCD, silahlar, oyun makinaları, hayvansal materyalden süs eşyaları yer alıyor.”
ÖTV MÜKELLEFİ OLANLAR
Konuşmasına vergi tutarları ve ölçüleri hakkında bilgi veren Oktar, şu kişilerin ÖTV mükellefi olduklarını söyledi:
“İmalatçı veya ithalatçılar (kayıt ve tescile tabi araçlar hariç). Kayıt ve tescile tabi taşıtlarda: Motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler, istisnadan yararlanan taşıtları satın alanlar, satın aldığı aracı daha yüksek vergili araca dönüştürenler. Vergilenmemiş malları müzayede yoluyla satanlar. Özelleştirme kapsamındaki kuruluşların mallarını devralanlar" .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile