Öveçli Projesi Ile 2100 Dekar Arazi Suya Kavusacak

Öveçli Projesi Ile 2100 Dekar Arazi Suya Kavusacak

Manisa Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan ve Zafer Kalkinma Ajansi’ndan hibe destegi alan Öveçli Damla Sulama Sistemi Projesi’nde çalismalar devam ediyor. Kirkagaç ilçesi Öveçli Mahallesi’nde uygulanan proje ile 2 bin 100 dekarlik arazi suyla bulusacak. Projede zeytin üretimi yapilan arazi kapali sistem damla sulama sistemi ile sulanacak.

Manisa Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan hazirlanan ve Zafer Kalkinma Ajansi’ndan hibe destegi alan ‘Öveçli Damla Sulama Sistemi Projesi’nde çalismalar devam ediyor. Proje çalismalarini yerinde inceleyen Manisa Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Dairesi Baskani Yilmaz Usta ve Kirkagaç Belediye Baskani Üstün Dönmez, yüklenici firma yetkilisinden son durum hakkinda bilgi aldi. Inceleme sirasinda Kirkagaç CHP Ilçe Baskani Ayhan Düzova, Öveçli Mahallesi Muhtari Nail Kocakaya ve üreticiler de yer aldi.

Ürünlerin kalitesi, çiftçilerin gelirleri artacak

Zeytin üretimi yapilan 2 bin 100 dekar alanin sulanacagi damla sulama sistemi projesinde vahsi sulamaya kesinlikle izin verilmeyecek. Proje ile çiftçilerin zeytinlerinin kalibre ve kalitesinin artmasi, üreticilerin gelirlerinin yükselmesi hedefleniyor. Manisa Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Dairesi Baskani Yilmaz Usta, üreticilerin Büyüksehir Belediyesi’ne yaptigi basvurular sonrasinda projeye basladiklarini söyledi.

Usta, “Zafer Kalkinma Ajansi’nin hibe destegine basvuru yaptik. O günün sartlari ile 4 milyon TL hibe destegi aldik. Yasanan süreçte proje maliyetimiz oldukça yükseldi. Öveçli Mahallesi’nde bulundugumuz bölgede 2 bin 100 dekar alana kapali sistem sulama tesisi kuruyoruz. Bu projeden yaklasik 300’e yakin üreticimiz faydalanacak. Ilk asamada 2 bin 100 dekar zeytinlik sulanacak. Zeytinliklerin bu sistemle sulanmasiyla vatandasin tabiri ile zeytinin kalibresi artacak. Tamami yaglik olarak ayrilan zeytinler, sofraliga döndügü zaman deger kazanacak. Verim ve kalite artisiyla beraber üreticinin yüzde 30-40’lik gelir artisi saglanacagini düsünüyoruz. Sahada toprak altina 13,5 kilometre boru döseme çalismasi yapiliyor. Yaklasik 1 kilometrelik enerji nakil hatti yapiyoruz. 6 yeralti suyu sondaji açildi. 300 tonluk biriktirme deposu yapilacak. Sondajdan gelen su önce depoya terfi edilecek. Sonra cazibeli olarak arazinin sulanmasi için vatandasin arazisine ulasacak. 46 adet su alma yapisi olacak. 40-50 dönüm araziye bir hidrant düsecek sekilde yerlesim yapilacak. Çiftçilerimiz bu hidrantlardan arazilerine baglantilarini yapacaklar. Proje kapsaminda vahsi sulamaya kesinlikle izin verilmeyecek. Tamamen kapali sistemde parsel basina kadar vanayi birakacagiz. Vanadan sonra ya toprak altindan ya da toprak üstünden damla sulama sistemi ile su alabilecekler” dedi.



Yatirim bedeli yaklasik 25 milyon TL

Yilmaz Usta, “Su ana kadar yürütülen proje kapsaminda borular, borularin dösenmesi, enerji nakil hatti ve havuzun yapimi yaklasik 25 milyon liralik bir yatirim. Üretimin devam etmesi, kirsal kalkinmanin saglanmasi, tarimda sürdürülebilirligi saglama ve gida arzi güvenliginin saglanmasi oldukça önemli. Manisa Büyüksehir Belediyesi olarak Baskanimiz Ferdi Zeyrek’in önderliginde bu konuya hassasiyetle yaklasiyoruz. Köyden kente göç durmali. Göç bu sekilde devam ederse üretim biter. Üretim biterse sehirde gidaya erisemeyiz. Bunun bilinci ile çiftçilerimize gerek sulama destegi gerekse girdi desteklerimiz, üretim ve pazarlamaya yönelik desteklerimiz devam edecek” diye konustu.



Proje için tesekkürlerini ilettiler

Projenin bölgeye verilmis bir can bir hayat oldugunu söyleyen Kirkagaç CHP Ilçe Baskani Ayhan Düzova, “Bu, su projesi kirsal kalkinmayi daha da güzellestirecektir. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Bu projeler keske her bölgede gelistirilse. Kurak bir dönemi yasiyoruz. Önümüzdeki günler daha tehlikeli. Bu proje ile damla sulama yaparak verimi arttirmak, vatandasin yüzünü güldürmek, üreticilerin girdi maliyetlerini azaltmak ve bol kazançlar elde etmesini saglamak hedefimiz. Halkimiz ve bölgemiz için hayirlisi olsun” ifadelerini kullandi. Öveçli Mahalle Muhtari Nail Kocakaya ise, proje için Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Ferdi Zeyrek’e tesekkürlerini iletti. Bu tür projeler ile çiftçilerin desteklenmesi talebinde bulunan Muhtar Kocakaya, pandemi sürecinde üreticilerin, üretime verdigi destegin görüldügünü ve bu yönden üreticilerin desteklenmesini istedigini kaydetti.

Projeyi yapanlardan Allah razi olsun diyen Öveçli Mahallesi sakinlerinden üretici Mustafa Aksoy, “Sistem çok güzel. Yaklasik 2 bin 100 dekar arazi sulanacak. Aslinda bizim yeralti hatlarimiz daha önce yapilmisti ama bu daha iyi olacak. Elektrik giderimiz düsecek. Giderlerimiz düser. Sisteme dahil olmamiz bizim için iyi oldu. Allah razi olsun” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile