Kahramanmaraş’ın Merkez Onikişubat İlçe Belediyesi’nin, kentin kültürel yaşamına katkı sağlamayı amaçlayan etkinlikleri kapsamında verdiği destekle Kahramanmaraş Piazza Alışveriş Merkezi’nde açılan sergide keçeden yapılan çantalar, kıyafetler ve tablolar yer aldı.
Serginin Kahramanmaraşlılar tarafından yoğun ilgi görmesinden mutlu olduğunu belirten Oya Karakız, sergi ile birlikte asıl amacı olan “geleneksel el sanatlarını güncele taşımayı” gerçekleştirdiğini ifade etti.
Karakız, “Geleneksel sanatımızı daha işlevsel ve görsel olarak halkımızın beğenisine sunmak istedim. Aynı zamanda 20 yıl emek vererek hazırladığım çalışmalarımın kitaba dönüşmesi de beni çok mutlu etti. Bu çalışmalarımda Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve ekibinden büyük destek gördüm. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.
KEÇECİLİK NEDİR?
En eski ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerden birisi olan keçecilik; koyun, keçi ve bazı yerlerde ise deve gibi hayvanların kıl ve yünlerinden elde edilen bir kaba kumaş türü olan keçenin işlenmesiyle gerçekleştirilen zanaat dalıdır. Keçenin; özel nemli ve sıcak ortamlarda defalarla pres ve yıkama işlemlerinden geçirilerek sürdürülen zor ve zahmetli bir yapım süreci vardır. Artık günümüzde az sayıda kalmış ustalar tarafından yün ve kılların ısı, nem ve baskı ile birbirine iyice kaynaşmasıyla elde edilen keçenin boyanması ve üzerine figürler işlenmesi de bilgi, deneyim ve hüner gerektirir. Çadırdan heybeye, ayakkabıdan kepeneğe kadar sayısız kullanım alanı olan keçe, insanoğlunun yaptığı ilk tekstil ürünü olarak kabul edilir.
Oya Karakız'dan Keçe Sergisi
Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerden olan keçeciliği, yıllar süren sabır ve emekle sanata dönüştüren Oya Karakız’ın, açtığı Keçe Sergisi ilgi gördü.